Aan de rechtszaken over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen lijkt geen eind te komen. De ene uitspraak is nog niet gedaan en verwerkt, of de volgende dient zich al aan. Vooralsnog niet direct tegen boomkwekers gericht, maar de uitspraken kunnen wel impact hebben op de toepassingsmogelijkheden van middelen voor alle kwekers. Wat moet je als boomkweker met deze uitspraken?
Eind vorige maand deed de rechtbank van Noord-Nederland een uitspraak die grote gevolgen kan hebben voor de tuinbouw en akkerbouw in heel Nederland. Volgens de rechter geeft de provincie onvoldoende onderbouwd waarom er voor bespuitingen, in dit geval in de nabijheid van Natura2000-gebieden, geen vergunningsplicht nodig zou zijn.
De uitspraak volgde op een rechtszaak die in 2021 al door Meten=Weten werd aangespannen over lelieteelt in de buurt van het Drents-Friese Wold, een Natura2000-gebied. De actiegroep diende bij de provincie een handhavingsverzoek in, omdat de teelt volgens hen een significant effect heeft op het natuurgebied. Vanwege de impact op het natuurgebied zou er volgens Meten=Weten een vergunning nodig zijn voor iedere keer dat er een bespuiting plaatsvindt. De provincie wees dit van de hand. De actiegroep zocht het hogerop en ging in hoger beroep, waarna de zaak bij de rechtbank Noord-Nederland belandde.