Lucassen heeft onlangs het predicaat Demonstratiebedrijf gekregen voor het kennis delen over duurzame landbouw. Wat ze daarvoor deden en komende jaren gaan doen? „Hetgeen we altijd al doen;proberen mee te ontwikkelen in de nieuwste inzichten en technieken en dit delen met onze vakgenoten.”
Het is een maandagmorgen, maar rondom de werkloods heerst een betrekkelijke rust. Voor landplantenkwekers Mts Lucassen van de broers Pieter en Marcel is dit een relatief rustige periode waar alle aandacht uitgaat naar de teelt zelf. „Maandag maken we altijd even samen een ronde langs de velden om te kijken hoe het erbij staat en wat er moet gebeuren”, aldus Marcel. De ronde is even uitgesteld deze morgen. Aan tafel zitten Pieter en Marcel, teeltadviseur Hans Smeets en Esther Hessel. Nu eerst tijd voor het maken van een andere inventarisatie; namelijk welke bezoeken er op de agenda staan voor komende periode.
Bezoeken van scholieren, van een studieclub, van waterschap en lokale bestuurders. De broers hebben het er maar druk mee. „Als ze je eenmaal weten te vinden, dan blijven de vragen komen. En nee zeggen doen we eigenlijk bijna nooit”, aldus Pieter. „Maar het ging wel een beetje de spuigaten uit lopen”, vult Marcel aan. „Soms komen we bijna niet maar aan kweken zelf toe.”

Toen Pieter bij een avond struinen op internet bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de mogelijkheid van ’Kennis delen over duurzame landbouw in demonstratiebedrijf’ tegenkwam, zag hij een oplossing. „Dan kunnen we blijven doen wat we met liefde doen, maar staat daar wel een bijdrage voor ons onderneming tegenover ter compensatie van de tijd die we erin stoppen.”
Pieter vroeg Esther Hessel, waarmee hij veel samenwerkt, wat zij ervan dacht en vroeg haar een projectplan te schrijven voor SABE (Subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie).
Opzet demonstratiebedrijf
SABE biedt ruimte aan ongeveer 15 agrarische bedrijven uit de hele sector die kunnen worden benoemd als demonstratiebedrijf voor kennis delen over duurzame landbouw. Doel is dat deze bedrijven activiteiten organiseren waarbij ze hun kennis over duurzame teelt delen. „Waarbij die kennis dus niet alleen kennis van ons is, maar wij met behulp van de subsidie ook andere partijen kunnen betrekken om ervoor te zorgen dat het niveau van de kennis die we delen hoger wordt.”
Binnen het project wil Lucassen kennis delen over bodemverbetering en organische bemesting, werken aan plantweerbaarheid, stimuleren van biodiversiteit en bijvoorbeeld spuittechniek. Voor de groepen die de vaste plantenkwekers uit Afferden ontvangen wordt iedere keer een op maat gemaakt programma aangeboden. „De insteek en presentaties hangen mede af van de behoefte en de vraag die er leeft.”
Qua inhoud put Lucassen uit kennis die zij hebben opgedaan in de loop der jaren, mede door deelname aan verschillende projecten of onderzoeken die bij hun op het bedrijf zijn uitgevoerd. Maar ook door op zoek te gaan naar kennis. „Wij nodigen regelmatig iemand uit die bijvoorbeeld voor ons en het personeel uitleg geeft over een onderwerp als bemesting, gewasbescherming, Chroma-analyse en dergelijke. Wij hebben een jong team, met deels mensen die nog met hun opleiding bezig zijn. Soms zijn er dan ook docenten aanwezig. Dat geeft leuke discussie. Daar leren onze jongens van, maar wij ook.”
Daarnaast draait Lucassen momenteel ook in diverse projecten mee, waaronder natuurinclusieve landbouw en POP3. „We zijn ook betrokken bij een project waarbij de zuurstof in de bodem met behulp van sensortechniek wordt gemonitord en wordt gekeken wat hiervan de directe invloed is op de verschillende processen als groei en bodemleven. Dat klinkt simpel, maar toch lijkt het vertalen van het een naar het ander nog best lastig.”
Waarom duurzaam
Bij Lucassen is al sinds jaar en dag aandacht voor duurzaam kweken. „Omdat we ervan overtuigd zijn dat onze productie zo min mogelijk impact moet hebben op de natuur. Maar ook omdat als je eenmaal start met PlanetProof het verslavend werkt. Je wilt toch iedere keer weer een beetje beter scoren dan voorgaande periode. Steeds zoeken naar manieren om nog minder gewasbescherming in te hoeven zetten, nog minder energie te verbruiken”, motiveert Pieter.
In de drang naar verbetering wil Lucassen ook op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en wil daar ook het liefst in participeren. „Omdat we het leuk vinden, omdat we nieuwsgierig zijn en omdat je dan zelf kan zien of iets werkt.”
Is het op een gegeven moment klaar? „Nee, dat denk ik niet. Er blijft altijd ruimte voor verbetering. De grens van wat nu als het maximaal haalbare wordt gezien, is over een aantal jaar alweer opgeschoven.”
Kennisdag
Het SABE-project duurt drie jaar. Binnen die drie jaar ontvangt Lucassen zeven keer studentengroepen, zes studiekringen of cultuurgroepen vanuit LTO en LLTB, één keer bestuurders van LTO, LLTB, waterschap en grondeigenaren. Jaarlijks organiseren ze een bijeenkomst voor natuurinclusieve landbouw en in het laatste jaar willen de ondernemers een kennisdag met demonstraties en mechanisatie organiseren.
Die kennisdag staat voor 2024 op de agenda omdat ze dan graag hun nieuwe bedrijfshal willen laten zien, die klimaatneutraal zal zijn. Het koelen van de cellen, het verwarmen van kantoor en vloeren in de werkruimte zal dan allemaal gasvrij zijn. Energie komt dan uit de zonnepanelen op het dak en voor de koeling maken ze gebruik van een warmtewisselaar, zodat energie niet verloren gaat.
De concrete plannen zijn er, bouwtekeningen ook al. Het wachten is echter op een vergunning. „Alle vergunningsaanvragen staan momenteel op on-hold in verband met de stikstofcrisis. Wij zitten in Natura 2000 gebied. Dat heeft altijd in ons voordeel gewerkt, maar nu wordt verdere verduurzaming tegengewerkt door klimaatwetgeving.”
Mede vanwege het verminderen van de footprint van het bedrijf, verwacht Lucassen echter dat de vergunning er wel komt dit of volgend jaar. „Als die loods er is, we van het gas kunnen en energieneutraal kunnen produceren, ben ik héél blij. Dat hebben we weer een enorme stap gemaakt.” <