Niet alle hemelbomen hoeven om en de Japanse duizendknoop komt misschien toch ook op de Unielijst. Dit verzekert bioloog Rob Leuven, de Nederlandse vertegenwoordiger in het wetenschappelijk forum Invasieve Exoten van de Europese Commissie.
Sinds 15 augustus staan er dertien nieuwe planten op de Europese Unielijst met invasieve exoten, onder meer de waterplant Salvinia molesta en de hemelboom Ailanthus altissima. Deze tweede uitbreiding roept nogal wat vragen op, zo blijkt uit de vele reacties op Twitter en Facebook naar aanleiding. Men vraagt zich af hoe het nu verder moet met alle hemelbomen die staan aangeplant in tuinen en het openbaar groen. „Moeten we die nu allemaal omzagen?” Ook vindt menigeen het onbegrijpelijk dat Japanse duizendknoop - dé invasieve exoot bij uitstek - de lijst nog steeds niet heeft gehaald.
Voor Tuin en Landschap genoeg aanleiding om weer eens te bellen met Rob Leuven, bioloog en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij vertegenwoordigt Nederland in het wetenschappelijk forum Invasieve Exoten (SF-IAS) van de Europese Commissie en beoordeelt samen met 27 collega's van andere lidstaten de risicobeoordelingen van de voorgedragen invasieve planten en dieren.