De nieuwe kwaliteitscatalogus Beeldkwaliteit van CROW is onlangs uitgekomen. Hij is vergeleken met de versie uit 2013 grondig herzien. Zo sluiten de meetlatten met hun benaming nu aan op IMBOR (Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte) of zijn inhoudelijk flink gewijzigd. Definities en meetinstructies zijn aangescherpt en waar nodig uitgebreid. Alles om in het veld discussies te voorkomen.
Recreatief grasveld bestaat niet meer. Althans, niet als definitie in de jongste Kwaliteitscatalogus CROW. En dood onkruid ís geen onkruid. Het mag duidelijk zijn, de nieuwe catalogus wijkt behoorlijk af van de editie uit 2013. Vanwaar deze veranderingen? Zit het beroepsveld daarop te wachten? Volgens projectleider Mark van Gurp van CROW wél. Sterker nog, de aanpassingen zijn er gekomen op aangeven van de praktijk.
„We hebben een CROW-gebruikersgroep Beeldkwaliteit die suggesties geeft. Dit zijn mensen vanuit de gemeenten, adviesbureaus, aannemers. En ook via onze helpdesk komen geregeld vragen binnen over het gebruik van de beeldsystematiek.’ Van Gurp legt uit dat al die vragen worden geregistreerd, en op basis hiervan een lijst is gemaakt met verbeterpunten voor de kwaliteitscatalogus. „Ook mensen die we spreken op congressen en beurzen vormen een bron.” Al die verzamelde info is in vier specialistische werkgroepen uitgewerkt: Onkruid, Gras, Meetinstructies en Onderhoudsniveau C. Onnodige discussies in de praktijk uitsluiten, dat wil CROW met deze herziene catalogus bereiken. Want die waren er tot nu toe genoeg, bijvoorbeeld over onkruid. Staat er één te hoog stuk onkruid in een vak dat verder helemaal schoon is, heb je kans dat het hele vak wordt afgekeurd. Van Gurp: „Die problemen met één stuk onkruid, dat gevoel van onrechtvaardigheid, hebben we nu echt aangepakt. In plaats van de eis van onkruid dat bijvoorbeeld niet hoger mag zijn dan 20 cm, staan we nu een aantal stuks toe die hoger zijn dan die 20 cm. Bijvoorbeeld niet meer dan tien bij A-kwaliteit, twintig bij B-kwaliteit en dertig bij C-kwaliteit.”