De grote overlast die de eikenprocessierups dit jaar geeft, is een afstraffing van de nonchalance waarmee met dit plaagdier wordt omgegaan. Het ontbreekt aan centrale coördinatie en aan kennis bij zowel beheerders als bestrijders. Dat zegt Henry Kuppen van Terra Nostra en het Kenniscentrum Eikenprocessierups.
De eikenprocessierups zorgt dit jaar voor veel overlast. Dat komt door het warme weer, maar ook door beperkte en onoordeelkundige bestrijding, volgens Kuppen. „Veel gemeenten hebben het de laatste jaren op zijn beloop gelaten. Bij een stevige uitbraak zoals dit jaar komen dan de tekortkomingen duidelijk naar voren.” Beheerders bestrijden bijvoorbeeld niet op basis van monitoring, maar werken elk jaar hetzelfde rondje af. „Vaak wordt er bestreden op basis van budget en niet op basis van op meetgegevens. Dan wordt je afgestraft voor je nonchalance.”
Ook op plekken waar de beheerders hun zaken wel goed op orde hebben, loopt het plaatselijk uit de hand, volgens Kuppen, maar dat is beperkt en te wijten aan de hoge plaagdruk. Ook zijn er plekken waar de rups dit jaar voor het eerst massaal aanwezig is en de nodige ervaring ontbreekt. „Maar ook in Brabant zie ik gemeenten die hun zaken niet op orde hebben”.