Recent verscheen het rapport De hittebestendige stad van Hogeschool van Amsterdam. Inmiddels ligt de heetste week sinds metingen in De Bilt begonnen achter ons en kijken veel gemeenten hoe ze de openbare ruimte hittebestendig kunnen inrichten.
Aan het onderzoek werkten twee jaar lang onderzoekers van Hogeschool van Amsterdam, Wageningen, Tauw en Hanzehogeschool Groningen, samen met twaalf gemeenten. Doel van het onderzoek is om professionals handvatten te geven om de stedelijke buitenruimte hittebestendig in te richten. Doelgroep zijn stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, groenbeheerders en ontwerpers.
In het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie is vastgelegd dat Nederland in 2050 zo klimaatbestendig mogelijk is ingericht. Overheden zijn relatief ver met thema’s als overstroming en wateroverlast, maar minder ver met droogte en het minst ver met hittestress. De onderzoekers concluderen dat er geen eenduidige definitie is van wat de hitteopgave van stedelijk gebied is. Om deze opgave in beeld te brengen, adviseren ze om drie typen hittekaarten te gebruiken: temperatuurkaarten, hitterisicokaarten en maatregelenkaarten.