De Raad van State oordeelde 2 april dat gebruik van gewasbeschermingsmiddelen niet zonder natuurvergunning kan. Als een effect van middelen op Natura2000-gebieden niet kan worden uitgesloten, moet dat worden onderzocht en vastgelegd in een natuurvergunning. Die vergunning is niet aan te vragen, omdat het effect van individuele middelen en bedrijven niet aan te tonen is. Door deze patstelling zijn alle open teelten in een klap illegaal. Hoe heet wordt die soep gegeten?
Koortsachtig overleg tussen brancheorganisaties LTO Nederland en KAVB met de ministeries moet leiden tot een oplossing, want de provincies en de land- en tuinbouw kijken allemaal naar de overheid om de open teelten weer te legaliseren. Milieu-organisaties ruiken ondertussen hun kans en de verwachting is dat zij handhavingsverzoeken indienen bij provincies. Die moeten optreden tegen agrariërs die zonder natuurvergunning bijvoorbeeld lelies gaan planten of spuiten tegen onkruid. Succes verzekerd, want geen akkerbouwer, bollenkweker of vollegrondsgroentekweker heeft zo’n vergunning. De provincies aarzelen, maar de uitspraak van de Afdeling Bestuursrecht van de Raad van State hangt boven de markt.
Voorzitter Hester Maij van de KAVB reageert enkele dagen na de uitspraak optimistisch. „We overleggen met de ministeries en met het Interprovinciaal Overleg (IPO, overkoepelend orgaan van alle provincies, red.). We gaan er vanuit dat dit wordt opgelost. Het komt goed.”