De Nederlandse overheid gaat 'iets doen' aan de arbeidskrapte, beloofde minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrijdag 21 maart tijdens de Arbeidsmarktkraptetop in Den Haag. Tijdens de top verzamelde hij de meningen en inzet van het bedrijfsleven, want ook van die kant verwacht Van Hijum hulp. „We moeten als overheid keuzes maken, want we kunnen niet alles doen voor iedere sector”, waarschuwde de minister. „We beginnen dus te bepalen welke sector belangrijk is voor behoud van economische groei, welvaart en welstand.”
Kunstmatige intelligentie en technologie worden door Van Hijum en zijn collega-ministers Fleur Agema (zorg), Dirk Beljaars (economie), Eppo Bruins (onderwijs) en staatssecretaris Mariëlle Paul (onderwijs) gezien als de oplossingen voor de arbeidskrapte. De ministers en de staatssecretaris proberen onder leiding van Van Hijum het bedrijfsleven tegemoet te komen met beleid om de arbeidskrapte tegen te gaan.
Dat bedrijfsleven reageerde tijdens de top door aan te geven dat het midden- en kleinbedrijf te weinig ruimte heeft om de benodigde investeringen te doen. Ook de regeldruk is groot, waardoor samenwerkingsinitiatieven of bijvoorbeeld innovatie niet van de grond komen. De overheid moet het bedrijfsleven tegemoet komen, door de administratieve en regeldruk te verlagen en vouchers te bieden die investeringen mogelijk maken. Van Huijm ziet het probleem, maar kon evenals de andere bewindslieden geen enkele concrete toezegging doen.