Om reuzenberenklauw effectief te bestrijden heb je burgers hoe dan ook nodig. Vereniging Stadswerk organiseerde daarom op woensdag 26 mei 2021 een webinar over de vraag hoe je als beheerder die burger bij de bestrijding betrekt.
Een van de sprekers was Lodewijk van Kemenade, projectleider bij Landschapsbeheer Flevoland, een organisatie die al twintig jaar samen met vrijwiligers de invasieve exoot bestrijdt. „Vooral wanneer de reuzenberenklauw op lastige plekken groeit, zijn vrijwilligers essentieel.” Het gaat dan om plekken die niet goed bereikbaar zijn met machines en waarbij alleen met de hand kan worden bestreden. „Dan een professional inzetten, is onbetaalbaar, daarom zijn betrokken vrijwilligers van groot belang.”
Een andere reden is de nazorg. „De reuzenberenklauw is een ingewikkelde plant, het duurt jaren voordat je hem kwijt bent. Wanneer de bestrijding succesvol is, wordt de plant minder zichtbaar, het speuren naar die laatste exemplaren kost veel tijd en doorzettingsvermogen. Daarvoor zijn vrijwilligers onmisbaar.”