Compostering van groenafval en verwerking van houtafval kan een bron zijn van resistente schimmel, Aspergillus fumigatus. Doordat resistentie optreedt, werken bepaalde geneesmiddelen minder goed tegen deze schimmel die tot longinfecties kan leiden. Het RIVM laat onderzoek doen naar ‘hotspots’ zoals composthopen en verzamelplaatsen van groenafval.
Aspergillus fumigatus is een schimmelsoort die veelvuldig voorkomt in het milieu op rottend plantaardig materiaal. De schimmel maakt miljoenen sporen die alom aanwezig zijn in binnen- en buitenlucht. Het inademen ervan leidt bij gezonde mensen zelden tot klachten. Bij ernstig zieke patiënten met een verzwakt immuunsysteem kan het echter leiden tot infectie in de longen.
Voor bestrijding van schimmelinfecties bij de mens worden triazoolfungiciden gebruikt. De afgelopen jaren is er een toename waargenomen in resistentie tegen triazolen bij Aspergillus. Triazolen en de hierop lijkende azolen worden eveneens gebruikt voor bestrijding van schimmels in de land- en tuinbouw, en voor houtverduurzaming. Het vermoeden bestaat dat Aspergillus resistentie ontwikkelt via blootstelling aan azolen in het milieu.