Vorige

Royal FloraHolland: uitstel maar geen afstel verplichte certificering

Beeld
Shutterstock

Royal FloraHolland besloot vorig jaar de verplichte milieuregistratie en -certificatie uit te stellen tot 2023. Bij kleine kwekers rees de hoop dat van uitstel wellicht afstel zou volgen. „Die hoop is ongegrond. De ingezette koers is geen bevlieging”, zegt Claudia Hölzel, Chief Grower Officer bij Royal FloraHolland.

Royal FloraHolland heeft vlak voor de zomer kleinschalige lid-kwekers (met een jaaromzet bij de veiling onder €100.000) een aanbod gedaan om te starten met digitale milieuregistratie en binnen een jaar een milieucertificaat te behalen. Het gaat om een eenmalig aanbod in de vorm van persoonlijke begeleiding door het hele certificeringsproces en een financiële tegemoetkoming van €350.

„Bij grootschalige kwekers is het geen issue, maar voor kleinschalige kwekers zijn de kosten relatief hoog en de administratieve rompslomp relatief groter. Voor een attractieve marktplaats met een breed sortiment hebben we echter ook die kleinschalige kwekers hard nodig. Dat creëert ook weer koopkracht. Willen we onze positie behouden dan is gecertificeerd product wenselijk”, zegt Hölzel.

Ze ziet het aanbod van de veiling absoluut niet als een charmeoffensief nadat er enorme commotie ontstond nadat de plannen rond verplichte milieuregistratie en -certificatie bekend werden. „Die commotie had ook te maken met een samenloop van omstandigheden. In die tijd werden tevens de plannen rond Floriday en Floriway gelanceerd.”

Deelname verlengd

Tot eind september hebben 38 kwekers zich aangemeld. Dit is 10% van de aangeschreven kleinschalige lid-kwekers. Dit is volgens Hölzel een bemoedigend aantal. Zo bemoedigend dat is besloten het aanbod te verlengen tot aan het einde van dit jaar. In eerste instantie gold het aanbod tot eind september.

„Er is duidelijk behoefte bij kwekers aan ondersteuning. We kunnen ons voorstellen dat kwekers door diverse gestegen kosten andere kortetermijnprioriteiten hebben dan milieuregistratie en -certificatie. Het blijft echter belangrijk voor de toekomst om er aan te blijven werken. De grote handelshuizen werken steeds meer met lijsten van zogenoemde preferred suppliers. Als je daar niet op staat, kun je de boot gaan missen.”

Behoefte om ook te leren

Hölzel merkt in gesprekken met seizoenskwekers en kleinschalige kwekers dat het niet enkel draait om het behalen van het certificaat: „Ze geven aan al duurzaam te kweken en wat voegt een certificaat daar dan aan toe? Maar kwekers zeggen ook dat ze bereid zijn te leren hoe ze gewasbeschermingsmiddelen beter en effectiever kunnen inzetten.” Daarin hebben certificerende instanties ook een taak vindt Hölzel. „Door nog directer in overleg te gaan met kleinschalige kwekers en door cijfers te benchmarken zodat een kweker ziet hoe hij binnen zijn productgroep presteert.”

Op het argument van kleinschalige kwekers dat ze al duurzaam telen, antwoordt Hölzel: „Dat kan wel zo zijn, maar het is alleen met een certificaat inclusief onafhankelijke audits aantoonbaar.” Het is volgens haar misschien makkelijk gezegd als bestuurder, maar steeds noodzakelijker als je ziet hoe de sierteeltketen zich ontwikkelt. „De consument vraagt steeds meer om duurzaam product en met gecertificeerde producten is aantoonbaar welke duurzame stappen de sierteeltsector heeft gemaakt.”

Ze realiseert zich ook dat het nooit voor 100% gaat lukken om iedereen te overtuigen zich te certificeren. „Het blijft hard werken. De echte diehards die principieel tegen de rol zijn die FloraHolland hierin wil vervullen, gaan we niet over de streep krijgen.”

En dat blijkt ook wel uit reacties van de Facebookgroep Kwekers tegen VERPLICHTE certificering. ’Nee’, ’Geen haar op m’n hoofd’, ’Nee, onze bedrijfsgevoelige informatie is niet te koop’, is een greep uit de reacties die op de pagina is te lezen.

Geen bevlieging

Toen Royal FloraHolland besloot om verplichte milieuregistratie en -certificatie uit te stellen tot 2023 rees de hoop bij kleinschalige kwekers dat van uitstel wellicht afstel zou volgen. Die hoop is ongegrond helpt Hölzel hen uit de droom: „De koers naar verplichte milieuregistratie en -certificatie is geen bevlieging.”

De komende maanden wordt besloten wat te doen vanaf 2023. Daarop loopt Hölzel niet vooruit. Binnenkort vindt de discussie met de ledenraad plaats en daarna wordt helderheid verschaft over het vervolg. <​

De Boomkwekerij 21, 2022

Gerelateerde content

Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij graag!

Sluit venster