Het is niet eenvoudig om de beschikbare ruimte in te richten en daarbij zaken als woningbouw, beschikbaarheid van water en biodiversiteit niet uit het oog te verliezen. Om die reden worden er veel plannen op dit vlak uitgewerkt. In Midden-Brabant besloot een groep kwekers hier een inbreng te leveren. Met positief gevolg, al zijn er onder kwekers ook bedenkingen over beleidsmatige betrokkenheid bij ruimtelijke plannen.
Ruimtelijke ordening is in Nederland sinds jaar en dag een hele opgave. Natuur, woningbouw en bedrijven hebben elk hun ruimte nodig, maar een vierkante meter kan maar één bestemming krijgen. Hoewel er waarschijnlijk haast niemand te vinden is die de noodzaak van woningbouw en natuurbehoud in het licht van diverse crises anno 2023 in twijfel trekt, zijn er diverse beleidsdoelen die invloed hebben op hoe het landelijk gebied eruit ziet. Denk aan de Kaderrichtlijn Water, Bossenstrategie, en de stikstofdoelen rond Natura 2000-gebieden.
Het – inmiddels demissionaire – kabinet kwam daarvoor met de Gebiedsgerichte Aanpak (GGA). Met deze aanpak werken lokale overheden en betrokkenen samen aan de opgaves die in hun gebied spelen. Hun plannen worden door de betreffende provincie samengevoegd tot een gebiedsprogramma. Daarnaast heeft de Rijksoverheid een programma genaamd ’Nationale Parken Nieuwe Stijl’. Natuur, cultuur, recreatie, wonen en ondernemen versterken elkaar binnen nationale parken en lopen in elkaar over, volgens deze beleidsvisie.