Eetbaar is ín! Moestuinieren is helemaal terug van weggeweest. Stadslandbouw lijkt een toverwoord en ’wild plukken’ het summum van de natuur beleven. Wat kunnen we daarmee als hoveniers en groenvoorzieners? Planten toepassen die behalve lang mooi óók eetbaar zijn.Eetbaar is ín! Moestuinieren is helemaal terug van weggeweest. Stadslandbouw lijkt een toverwoord en ’wild plukken’ het summum van de natuur beleven. Wat kunnen we daarmee als hoveniers en groenvoorzieners? Planten toepassen die behalve lang mooi óók eetbaar zijn.
Twintig jaar geleden was de moestuin weinig populair meer, de meeste mensen hadden er geen tijd voor. Tegenwoordig komt het zelf verbouwen van groente steeds meer in de belangstelling. Ook op de universiteit merken we dat. Bij de ’Daktuin Utrecht’ op de parkeergarage zijn jonge mensen elke zomer weer enthousiast aan het groenten en kruiden kweken. De behoefte groeit om meer betrokken te zijn bij de productie van het eigen eten. Het lokaal produceren staat volop in de belangstelling. Nu gaan we het wereldvoedselprobleem er natuurlijk niet mee oplossen, maar veel mensen vinden het wel erg leuk als ze af en toe groente uit hun eigen tuin op tafel kunnen zetten. Kinderen worden zich bewust dat ons eten groeit; zo krijgen ze al vroeg belangstelling voor planten.
Een kropje rode krulsla is prachtig, maar heeft maar kort sierwaarde. Er zijn talloze sierplanten waar je doorlopend bladeren of bloemen van kunt oogsten, die je prima kunt gebruiken in de keuken. Ook zijn er groenten die lang mooi blijven en waar je regelmatig een gezinsmaaltje van af kunt halen. De hier beschreven planten vormen een topje van de ijsberg. Door ze op te nemen in de beplanting en er bij te vertellen hoe je ze kunt gebruiken, geef je je klanten net dat beetje extra plezier van hun tuin.