Het handelsverbod op Japanse duizendknoop verbiedt het transporteren van grond waarin nog resten van de invasieve exoot zitten. Maar hoe weet je nu of dat het geval is? En wat te doen met de grond als die besmet blijkt? Luuk de Vetten van Geofoxx legt uit. „Kijk goed als je ergens aan de slag gaat en voer zo nodig een bodemonderzoek uit.”
Het slepen van grond waarin nog deeltjes van Japanse duizendknoop zitten, is een van de grootste veroorzakers van de snelle verspreiding van de exoot. In het landelijk protocol ’Omgaan met Aziatische duizendknopen’ is een van de infobladen dan ook gewijd aan grondwerk. Welke maatregelen moet je nemen als je ergens aan de slag gaat? Hoe voorkom je dat je daarmee de plant verder verspreidt én – heel belangrijk - hoe communiceer je dat binnen je organisatie? Het protocol en bijbehorende bestekteksten zijn voor iedereen te downloaden op www.bestrijdingduizendknoop.nl.
Een van de opstellers van het protocol is milieu-adviesbureau Geofoxx. Adviseur Luuk de Vetten legt uit dat Geofoxx zich met name met bodemonderzoek bezighoudt en die expertise heeft ingebracht in het protocol.