Stinzenplanten en het historisch groen worden vaak in een adem genoemd. Het is belangrijk om deze getuigen van tuinmanskunst uit het verleden in hun historische context te bewaren. Maar waarom zouden we ons er niet door laten inspireren tot nieuwe toepassingen?
Solitaire bomen, boomgroepen en heesters in parken en heel veel bosplantsoen; in het openbaar groen komen loofhoutbeplantingen veel voor. Ze zijn functioneel, mooi groen, soms bloeiend of met een fraaie herfstkleur. In de wintermaanden zijn deze beplantingen echter vaak troosteloos kaal. Op plaatsen waar stinzenplanten groeien, ziet de winterse ’bosbodem’ er heel anders uit. De heemparken van Amstelveen vormen daarvan het mooiste voorbeeld. Met een juiste mix kan er in een stinzenbeplanting van december tot in juni bloei zijn.
Ongeveer dertig jaar geleden is in de Botanische Tuinen Utrecht een ’stinzenhelling’ aangelegd. Onder zomereiken en hazelaars werd een grote verzameling stinzenplanten bij elkaar gebracht die zich enthousiast ontwikkeld heeft. Veel soorten breiden gemakkelijk uit zonder dat we daar nog wat aan moeten doen.