Nu lijkt er weer genoeg water in de grond te zitten, maar in het groeiseizoen kan de situatie anders zijn en kan watergeven nodig worden. Met technologie valt te bepalen wanneer en hoeveel water je het best kunt geven, zo legden sprekers uit op een bijeenkomst van Boomteeltstudieclub Opheusden. En er is subsidie mogelijk op waterbesparende maatregelen.
De bijeenkomst van de studieclub, afgelopen 7 januari bij technische groothandel Damitech in Kesteren, stond in het teken van druppelirrigatie en andere waterbesparende technieken in de laanboomteelt. Ook in regio Opheusden was beregening in de laatste twee groeiseizoenen vaak nodig om de groei in de bomen te houden, ondanks dat kleigrond een veel groter waterhoudend vermogen heeft dan zandgrond.
2019 kenmerkte zich door een droog voorjaar, een hete zomer en een natte winter. De vraag is hoe 2020 zal worden. „Het jaar begint in elk geval met voldoende vocht”, stelde Simon van Houwelingen vast op de studieclubbijeenkomst. De teeltadviseur van Grow4-Agro waarschuwde wel voor opnieuw droogte. „Wanneer ga je dan watergeven? Als het te laat is, hoor je vaak, ’omdat er wel een bui komt’ of ’omdat de haspel op een ander perceel staat’.”