In 2018 ging Royal Grass als eerste fabrikant van start met een inzamelingsprogramma voor kunstgras. Inmiddels zijn er in Nederland en België zeventien inzamelpunten waar hoveniers en particulieren Royal Grass kunstgras gratis kunnen inleveren. Een Zembla-uitzending bracht het hele proces van inzamelen en recyclen in een stroomversnelling.
Royal Grass-directeur Freek Verhoeven heeft sinds de oprichting in 2003 recycling en circulair kunstgras altijd op zijn netvlies gehad, vertelt salesmanager Jaap Koppens, maar de markt was er toen nog niet rijp voor. Al het kunstgras werd in die tijd nog verbrand als restafval. In 2017 gaf een Zembla-uitzending over de recycling van kunstgrassportvelden de Nederlandse kunstgrassector het zetje om serieus in te gaan zetten op inzameling en recycling. Koppens: „Wij hebben toen met ons dealernetwerk besloten om hierin samen actie te ondernemen.”
Er kwamen gesprekken met marktpartijen en na een proefperiode in 2018/2019 met Re-match werd GBN-AGR in 2020 de vaste partner van Royal Grass. Uit de praktijkervaring bleek dat een recyclepartner in het buitenland (nog) geen optie was. Sindsdien verzorgt GBN-AGR het recyclen van kunstgras tot regranulaat voor Royal Grass. De eerste partner die kunstgras inzamelde voor recycling was Roefs Kunstgras in Soerendonk. Van het regranulaat maakte Green Matter in Nieuw-Vennep picknicktafels, kantopsluitingen, walbeschoeiing, ecorasters voor parkeerplaatsen en zelfs complete fietsbruggen. „Dit is al vele malen beter dan alles verbranden”, aldus Koppens. „Voor het kunstgras met latex backing hebben wij dus een oplossing. Maar circulair was het kunstgras nog steeds niet en dat was ons ultieme doel.”