Vorige

THEMA WATEROPVANG

Wadi’s voor een veranderend klimaat

Beeld
Ralph Mens

In een veranderend klimaat wisselen periodes van extreme droogte en overvloedige regenval elkaar af. Steeds vaker kiezen gemeenten daarom voor een wadi die tijdens piekbuien het regenwater kan bufferen. Wadi’s zijn er in allerlei vormen en maten. En wat kun je eigenlijk allemaal aanplanten in een wadi?

Beplante wadi’s brengen natuur de wijk in

Met beplante wadi’s in de bebouwde kom ruimte creëren voor de natuur. Dat doet de Overijsselse gemeente Zwartewaterland in nieuwbouwwijk Om de Weede in Hasselt. Naast het inrichten van plantsoenen met cultuurlijke beplanting, is er ruimte voor kruidenrijk gras en voor wadi’s met daarin vaste planten, vogelbosjes en hakhoutstoven die bedoeld zijn om de natuur de wijk in te trekken.

Lees het artikel: Beplante wadi’s brengen natuur de wijk in

Stadse wadi blikvanger vernieuwd centrum Nijverdal

OKRA was verantwoordelijk voor de herinrichting van het centrum van Nijverdal. Op het lage deel van het centrum ontwierp OKRA een groene klimaatwadi: een 120 meter lange en 12 meter brede wadi, met een bergend vermogen van 750 m3. Bij extreme hoosbuien vangt de wadi het afstromende regenwater via kolken en goten op. Dit water wordt vertraagd afgevoerd naar de beekloop van de Regge. „De wadi is een echte blikvanger.”

Lees het artikel: Stadse wadi blikvanger vernieuwd centrum Nijverdal

Beplanting voor waterretentie

Wadi’s kunnen helpen om wateroverlast tijdens zware buien te voorkomen, omstandigheden waar we door klimaatverandering steeds vaker mee te maken krijgen. Hoe kunnen we wadi’s zo inplanten en inrichten dat een optimale verbinding ontstaat tussen grijs, groen en blauw?

Lees het artikel: Beplanting voor waterretentie

Eerst de planten en dieren

De insecten en vogels voelen zich al thuis in de nieuwe wijk Reigerskant in het Brabantse dorpje Esch. Voor hen is dan ook volop voedsel te vinden in de bloemrijke wadi’s. In de speciaal gemetselde ecomuur vinden vlinders schuilplekken en mogen planten zich vestigen. Idverde ontwierp deze robuuste groenstructuur. Nu die is aangelegd en het gebied bouwrijp is gemaakt, is pas begonnen met de bouw van de woningen.

Lees het artikel: Eerst de planten en dieren

Enschede werkt aan klimaatbestendige stad

„Omdat wadi’s niet permanent onder water staan, moeten de bomen zowel tegen natte als droge voeten kunnen. Ook hebben we soorten geselecteerd die op vrijwel iedere grondsoort uit de voeten kunnen. Daardoor hebben we gekozen voor Amelanchier arborea ’Robin Hill’, Salix fragilis en Ulmus ’Lobel’.” Dat zegt landschapsarchitect Marina Kemperman-Eenschoten die betrokken was bij het klimaatbestendig maken van gemeente Enschede.

Lees het artikel: Enschede werkt aan klimaatbestendige stad

Sortiment voor natte omstandigheden

Nederland is een waterland bij uitstek. Vanwege het gematigde zeeklimaat met vrij veel regenval en de lage ligging hebben we vaak te maken met wateroverlast. Welke plantensoorten zijn nu geschikt voor natte of zeer natte locaties? En welke soorten verdragen sterk wisselende waterstanden?

Lees het artikel: Sortiment voor natte omstandigheden

Tuin en Landschap

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster