Nederland Waterland. Terwijl met name wateroverlast de geschiedenis van Nederland kenmerkt, spelen afgelopen jaren juist watertekorten een steeds grotere rol. Maar ook kortstondige hevige wateroverlast blijft een risico. Waterschappen zoeken oplossingen, maar kwekers zullen zelf ook actie moeten ondernemen.
In het jaar 2030 zal het weer in Nederland gekenmerkt worden door grotere weersextremen ten opzichte van voor de eeuwwisseling. In de klimaatscenario’s voorspelt het KNMI dat de gemiddelde jaartemperatuur 1°C hoger zal zijn dan het langjarig gemiddelde tussen 1980-2010. De gemiddelde opwarming in de winter is daarbij groter dan in de zomer. Zomers worden relatief droger, niet omdat er minder neerslag wordt verwacht, maar vooral omdat er meer verdamping zal zijn door een hogere instraling in combinatie met iets meer wind. In het najaar en voorjaar is de verwachting dat de neerslag iets zal toenemen.
In cijfers lijken de verschillen misschien niet heel groot, maar de grootste verandering in het klimaat wordt gekenmerkt door de toename van extremen. Zo verwacht het KNMI zowel in de winter als in de zomer dat extreme neerslagbuien in 2030 5-15% vaker zullen voorkomen dan in de periode 1980-2010. Terwijl gelijktijdig in 2030 het neerslagtekort in de zomer met 4% zal toenemen. Richting 2050 zullen deze ontwikkelingen zich verder doorzetten, zo is de verwachting.