Gelukkig is het meeste weer hersteld, maar de historische buitenplaats Landfort heeft er door de langdurige droogte en hitte niet best uit gezien, zegt tuinbaas Paul-Robert van der Zouw. Gazons zo bruin als in Spanje, een drooggevallen slingervijver en afgestorven silhouetten van Rhododendron. Voor de komende jaren stond al een grootscheepse renovatie gepland, de kwetsbare plekken die de droogte van 2018 heeft blootgelegd, pakt Landfort daarin mee.
Midden in de zomer al onderzocht de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) de effecten van de droogte onder haar honderdvijftig leden. Van de vijftig die de enquête invulden, gaf maar liefst 80% aan schade te hebben in het bos, park of tuin. Zowel tijdelijke als blijvende schade. De resultaten van haar onderzoek liet sKBL vergezellen van een foto waarop de slingervijver van landgoed Landfort in Megchelen nagenoeg helemaal was drooggevallen.
„Die foto kun je nu gelukkig niet meer maken’’, zegt Paul-Robert van der Zouw, sinds januari 2018 tuinbaas van Landfort. Niet alleen omdat het grondwaterpeil de afgelopen maanden weer wat is gestegen, maar ook omdat de vijver inmiddels is uitgebaggerd. „Dat was al zo'n veertig jaar niet gebeurd.’’ Daarmee nuanceert hij meteen de invloed van de uitblijvende neerslag, want als het baggeren beter was bijgehouden, had er wellicht van de zomer nog wel een klein laagje water in de vijver gestaan. Desalniettemin hebben de extreme droogte en hoge temperaturen zeker hun sporen nagelaten in het historische groen van het landgoed.