Vorige

Future Green City World Congress

’We willen nog meer inzetten op kennis en kunde’

Tekst
Beeld
VHG

Future Green City World Congress, hét event voor groenprofessionals, civieltechnici en opdrachtgevers over de leefbare stad, vindt van 23 t/m 26 september plaats in Utrecht. Het congres verbindt bouw, groen, infra en water. VHG-directeur Marc van Rosmalen is er, samen met Stadswerk en andere partners, al tweeënhalf jaar mee bezig. „Integraliteit is de basis; hoe kunnen alle disciplines samenwerken aan de groene stad van de toekomst?”

VHG-directeur Marc van Rosmalen: „Laat je inspireren over wat er ­allemaal staat te gebeuren de komende jaren.”

Voor wie is dit congres bedoeld?

„Voor iedereen die actief is in de openbare ruimte; overheden, woningcorporaties, zorginstellingen, groenprofessionals. Centraal staat de vraag: Wat is nodig? Hoe pakken we het aan? Wat kun je er zelf mee? Het belang van groen is bekend, maar hoe zorgen we dat groenprofessionals eerder in de keten worden betrokken?”

Waarom is VHG hierbij betrokken?

„Als brancheorganisatie voor ondernemers in het groen willen we de komende jaren nog meer inzetten op kennis en kunde. Je ziet nu al dat er steeds meer eisen vanuit bijvoorbeeld gemeenten worden gesteld aan bodem en water. Dat wordt de komende jaren alleen maar meer. Als hovenier moet je daar iets mee, het is daarom belangrijk om in kennis te investeren. Hoe vergroot je als hovenier je meerwaarde, niet alleen als doener maar ook als denker? Hoe breng je een probleem in kaart om daarna te analyseren wat de beste oplossing is? Dit resulteert niet alleen in een beter imago voor de beroepsgroep, maar zorgt ook voor betere tarieven. De groensector schuift steeds meer op van een traditionele mbo-sector richting een hbo-kennissector.”

„Thema’s als hittestress en stikstof werden de afgelopen jaren steeds grotere issues. We willen niet alleen op groene of technische oplossingen insteken, maar juist op integrale oplossingen.”

Hoe onderscheid je je van Vakbeurs Openbare Ruimte die gelijktijdig plaatsvindt?

„Vakbeurs Openbare Ruimte is een beurs met voornamelijk producten en diensten van standhouders. Future Green City is een 100% kennis­congres met topsprekers, kennissessies en workshops. Wij hebben er bewust voor gekozen om geen beursstands in de hal te plaatsen. Het congres is zowel voor grote groenondernemers als kleinere hoveniers interessant. Laat je inspireren over wat er allemaal staat te gebeuren de komende jaren. Het is een investering in jezelf, maar je doet er kennis op en kunt daarnaast netwerken met professionals van over de hele wereld.”

Jullie werken met diverse partners aan dit event?

„We zijn tweeënhalf jaar geleden begonnen met de voorbereiding. In het verleden hebben we samen met Stadswerk evenementen rond Future Green City georganiseerd. Het is een goede kapstok om zaken aan op te hangen. Zo werden thema’s als hittestress en stikstof de afgelopen jaren steeds grotere issues. We wilden daarbij niet alleen op groene of technische oplossingen insteken, maar juist op integrale oplossingen. De ruimte in steden is beperkt, tuinen worden kleiner, de ruimte staat onder druk. Hoe zorg je dat verschillende functies zoals infra en mobiliteit, maar ook wonen, allemaal samenkomen in die beperkte ruimte? Integraliteit is dan ook de basis voor Future Green City. Hoe kunnen we de expertise vanuit verschillende disciplines aan de voorkant benutten?”

„Hoe houden we de stad van de toekomst leefbaar en groen? „De ruimte in steden is beperkt, tuinen worden kleiner, de ruimte staat onder druk. Hoe zorg je dat verschillende functies zoals infra en mobiliteit, maar ook wonen, allemaal samenkomen in die beperkte ruimte?”

Waarom is dit nu urgent?

„Kijk naar de zomerstorm Poly van vorig jaar. Veel bomen waaiden om, simpelweg omdat hun wortels te weinig ruimte hebben. Met dat soort zaken moet je nu al bij de inrichting rekening houden. Wat is de minimale ruimte voor bepaalde functies, wat is de maximale ruimte die groen nodig heeft? Door ingenieurs te verbinden met bouwers, planologen en groenspecialisten kun je daar samen oplossingen voor bedenken.”

Hoe is het programma tot stand gekomen?

„We wilden een programma neerzetten dat niet enkel bestaat uit presentaties, maar ook films, debatten en serious games bevat. Het moet een festivalachtige sfeer krijgen, met een foodtruckfestival en heel veel workshops en excursies. We laten ’best practices’ zien zoals Breda met het concept ’Stad in een park’, en natuurlijk de singel in Utrecht waar groen en water is teruggebracht in de stad. In totaal zijn er zo’n zestig onderdelen. We hebben vooraf een internationale uitvraag gedaan voor lezingen. We hebben keynotespeakers over vraagstukken die ook in Nederland spelen, zoals sprekers uit Indonesië en de Filippijnen over bodemdaling, uit China over sponssteden, uit Singapore over vergroening en uit Seattle over mobiliteit.”

„We wilden een programma neerzetten dat niet enkel bestaat uit presentaties, maar ook films, debatten en serious games bevat. Het moet een festivalachtige sfeer krijgen, met een foodtruckfestival en heel veel workshops en excursies.”

Hoe zorg je dat financieel alles behapbaar is?

„We hebben van tevoren verschillende scena­rio’s uitgedacht, waaronder een worstcasescenario. Naast inkomsten uit ticketverkoop hebben we sponsors en subsidies. Zo dragen diverse ministeries inhoudelijk en financieel bij aan het congres en is Utrecht als gaststad nauw betrokken. We hebben VNG Connect ingeschakeld voor hun expertise op het gebied van congressen. Er is een adviesraad en er zijn andere brancheorganisaties (World Urban Parks, International Federation of Municipal Engineering) en onderwijsinstellingen (VHL, Hogeschool Utrecht, Saxion Deventer) bij het programma betrokken. ELCA sluit aan met hun jaarlijkse excursie. AIPH reikt op het congres de World Green City Awards uit. De waarde van dit congres zit niet alleen in het evenement zelf, maar ook in de aanloop ernaartoe, in de contacten die gelegd zijn en de communicatie rond belangrijke thema’s.”

Wordt dit een terugkerend evenement?

„We gaan dit niet jaarlijks doen, maar Future Green City blijft een waardevol label om initiatieven aan te knopen. We gaan nu extreem in de breedte, maar je kunt ook op kleinere schaal iets doen met seminars of heel specifieke kennissessies. We hebben hier veel tijd in geïnvesteerd en een inhoudelijk goed congres neergezet. Het biedt voor de komende jaren grote kansen om dit verder te benutten voor het realiseren van een groene, gezonde samenleving. Want dat is uiteindelijk waar we het voor doen!”

Congresthema’s

Future Green City World Congress kent zeven programmalijnen:

-Green City Strategie: Hoe maken we de juiste keuzes voor de toekomst?

-De adaptieve stad: Hoe houden we steden leefbaar?

-De natuurlijke stad: Hoe versterken we natuur en biodiversiteit?

-De inclusieve stad: Hoe richten we de stad in voor iedereen?

-De gezonde stad: Hoe maken we gezonde keuzes makkelijker?

-De aantrekkelijke stad: Hoe houden we de stad aantrekkelijk?

-De circulaire stad: Hoe zorgen we voor waardebehoud en hergebruik?

Tuin en Landschap 19, 2024

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster