Op een of andere manier blijven varens het imago houden van bescheiden, wat onopvallende planten die je eventueel in een onmogelijk hoekje in de schaduw zou kunnen toepassen. Onterecht, het is hoog tijd dat varens ’uit de schaduw treden’.
Ondanks het feit dat varens niet bloeien, hebben ze een grote sierwaarde door de bijzondere vorm en het vaak fijngedeelde blad. Er is een grote variatie in hoogte, groeivorm en benodigde groeiomstandigheden, zodat er bijna voor elke plek en elke toepassing wel een varen te vinden is. Met name de wintergroene soorten die hier beschreven worden, zijn zeer geschikt om in het ’geraamte’ van een beplanting te gebruiken. Het zachte groen combineert prachtig met allerlei heesters en andere vaste planten en zorgt voor rust in een beplanting. Sommige soorten vormen dichte matten en kunnen prima worden gebruikt als bodembedekkers. De statige vorm van forsere soorten vormen een mooi contrast met andere planten en kan sterk sfeer-bepalend in een beplanting zijn.
Vuistregel voor de meeste varens is dat ze liever niet in de felle zon staan, anders treedt gemakkelijk verbranding van de bladeren op. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze regel. Varens zijn over het algemeen wat tragere groeiers maar de meeste zijn sterke, zeer langlevende planten waar je weinig werk aan hebt. Daardoor zijn ze ook zeer geschikt voor grootschalige beplantingen. Ziekten en plagen komen weinig voor, alleen larven van de taxuskever kunnen af en toe voor schade zorgen.