Voor de echte tuinliefhebbers zijn winterharde Cyclamen niet meer weg te denken uit de tuin. Niet alleen vanwege de bloei maar zeker ook vanwege de variëteit in blad. Bij veel mensen wekken ze echter nog verbazing op. Zijn ze wel winterhard? Ook dat kan wel eens tot teleurstellingen leiden. Een juiste standplaats blijkt cruciaal.
Je zou het zo niet zeggen, maar Cyclamen behoren tot de familie van de Primulaceae, net als de Noord-Amerikaanse Dodecatheon. Deze staat qua bloemvorm het dichtst bij Cyclamen. De plant vormt knollen. Bij gezaaide planten duurt het een flink aantal jaren voordat de knol een flinke omvang gekregen heeft. Afhankelijk van de soort komen uit de knollen kruipende bladstelen. Deze groeien eerst een stuk horizontaal alvorens boven de grond te komen. Dit kun je vooral bij Cyclamen hederifolium goed zien. De bekende kamerplant doet dit juist niet. Hier groeien de bladstelen recht omhoog en vormen ze een rozet.
Alhoewel de bloemen van Cyclamen de belangrijkste sierwaarde zijn, vind ik het blad minstens zo belangrijk. Zeker de laatste jaren is er, vooral in Engeland, enorm geselecteerd in bladverscheidenheid: in bladvorm en in bladtekening. Dat kan de meest bizarre bladpatronen geven in tinten zilver, grijs tinkleurig tot zelfs het begin van lila.