De aanhoudende droogte en warmte zorgt voor steeds meer droogtestress bij bomen. Pas aangeplante of verplante bomen krijgen veelal extra water, maar ook bomen die er al langer staan, hebben het vaak zwaar. Vooralsnog worden er niet of nauwelijks maatregelen genomen om deze bomen de zomer door te helpen.
Naarmate de droogte en de hitte aanhouden, zijn er steeds vaker verdroogde bomen in de openbare ruimte te zien. Veel berken bijvoorbeeld, die een oppervlakkig wortelstelsel maken, zijn al geel of hebben hun blad laten vallen. Dat hoeft geen probleem te zijn volgens Maarten Vroklage van Quercus Boomexperts: „Bomen hebben hun eigen mechanismen om zich te wapenen tegen een watertekort, ze kunnen hun blad laten vallen om verdamping tegen te gaan. We hebben hier op het terrein bijvoorbeeld een aantal linden staan die al helemaal geel zijn, maar al wel weer nieuwe knoppen hebben gemaakt. Als het over een paar weken weer gaat regenen kunnen ze opnieuw uitlopen.”
Hoewel de meeste bomen nu nog prima functioneren, komt er volgens Vroklage wel een kritisch punt waarop ze in de problemen kunnen komen: „Er zijn nog lange tijd ondergrondse reserves, maar hoe droger de bodem wordt, hoe harder de wortels moeten zuigen om vocht op te nemen. Op een gegeven moment wordt de vochtspanning zo hoog dat de wortels niets meer kunnen opnemen.”