Een pop-up tuin moet het voor particulieren makkelijker maken om de eigen tuin te vergroenen en klimaatbestendiger te maken. Het mobiele voorbeeld wordt gegeven in een verplaatsbare, halfopen zeecontainer van drie samenwerkende gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk (BAR).
De gedachte achter een pop-up tuin is niet nieuw, getuige het fenomeen bij onze zuiderburen. Daar wordt deze ingezet om de ‘tuinaannemer’ zich te kunnen laten profileren. Terwijl de drie BAR-gemeenten ten zuiden van Rotterdam op deze manier pogen inwoners te verleiden minder tegels en meer groen te gebruiken in de tuin. Hun idee is dan ook niet geïnspireerd door de Belgische variant.
Beleidsmedewerker klimaatadaptatie en energietransitie Edo van Baars zegt dat het nu noodgedwongen wat stil is. Maar in principe is de mobiele tuin te bezichtigen tijdens tuindagen, op markten en bij andere evenementen. Ook bij reconstructies van straten en riolering wordt de mobiele tuin naar diverse locaties gebracht waar bezoekers een groene tuin kunnen ervaren en zo met eigen ogen zien wat de voordelen ervan zijn.