Het Landbouwakkoord, het Nationale Programma Landelijk Gebied, Kader Richtlijn Water, 7e Actieplan Nitraatrichtlijn, Toekomstvisie plantgezondheid 2030, Bodem en Water Sturend, Natuurherstelwet en vorige week kwam daar nog een Bodemmonitoringswet bij. Allemaal beleidsmaatregelen en wetgeving die de land- en tuinbouwsector stevig uitdaagt.
Ondernemers in de agrarische sector zitten in een roerige periode. De ene beleidsmaatregel is amper beschreven, over de andere wordt nog druk gediscussieerd en de volgende dient zich ondertussen alweer aan. Eind juni klapte het overleg over het Landbouwakkoord, over hoe het verder moet wordt in Den Haag nog gedebatteerd. Ondertussen wordt in Brussel alweer een nieuwe wet gelanceerd: de bodemmonitoringswet, die wederom impact gaat hebben op wat een boer, tuinder en dus ook boomkweker wel of niet kan en mag.
Duidelijkheid, zekerheid en rust. Dat was wat volgens minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de uitkomst voor de agrarische sector moest zijn van het Landbouwakkoord. De minister kondigde eind november 2022 aan dat hij in gesprek wilde met boerenorganisaties, ketenpartijen, natuur- en milieuorganisaties en provincies om te komen tot concrete afspraken voor de toekomst van de landbouw. Daarmee nam de minister het eerdere advies van stikstofbemiddelaar Johan Remkes over om samen met de sector naar gedragen oplossingen te zoeken voor de vele uitdagingen waar boeren nu en in de nabije toekomst voor staan.