Bij huizen aan het water is een zwevende constructie van de tuin een optie. Bij een tuin in Zoetermeer is het laagste niveau zwevend en het tweede niveau gedeeltelijk zwevend. Om de kans op verzakking minimaal te houden, worden bij het vlondergedeelte veertig hardhouten Azobé-palen in de grond geheid. Ook de verankering van de diverse niveaus is cruciaal.
De aanleg van een zogeheten zwevende tuin is geen sinecure. Bij huizen die aan het water liggen, is zo’n tuin een goede optie. De zwevende tuin in dit artikel bestaat uit drie niveaus. Het hoogste niveau ligt gelijk met de achterdeur van het huis (naar de tuin toe). Daaronder ligt een tweede niveau, waar je komt via een trapje vanaf het hoogste niveau. En dan is er nog een trapje naar het laagste niveau dat deels boven het water ligt. Het verschil tussen alle niveaus is elke keer 60 cm.
De leiding bij de aanleg van deze tuin in Zoetermeer is in handen van Raymond Lauwers, die als zzp’er werkt voor onder andere Rokkeveen Tuinaanleg in Zoetermeer. „Naast dat de aanleg van een zwevende tuin sowieso vakwerk is, was het bij deze tuin extra moeilijk, omdat alle materialen met een mobiele telescoopkraan over een rij woningen moest worden getild. Je kunt bij dit rijtjeshuis namelijk niet eenvoudigweg achterom. En over het water alles aanvoeren, is ook een lastige opgave.” Ook het leeghalen van de tuin moest met een mobiele telescoopkraan gebeuren.