Omdat je je telefoon toch altijd bij je hebt, kun je alles opzoeken. Op het moment dat je het bedenkt. Wat je maar wilt weten. Er is een app voor alles. Dus hoor je een vogel: snel het geluid opnemen en kijken wat de app zegt. Zie je een onbekende plant, maak een foto en Obsidentify geeft antwoord. Meestal dan. Want je weet natuurlijk niet of het klopt.
Er is in de natuur vaak veel onduidelijk. Determinatie vereist soms loep of microscopisch detail, en kennis over standplaats en gedrag kan noodzakelijk zijn. Het probleem lijkt me te zitten in parate kennis. Want hoewel je alles op kan zoeken, is dat vrij zinloos zonder referentiekader. Om een referentiekader te ontwikkelen, heb je opgebouwde parate kennis nodig. Alle nieuwe informatie krijgt dan een goede plek.
Nog los van het feit dat er ontzettend veel complete onzin en lariekoek op het Wereld Wijde Web te vinden is, lijkt me al die losse informatie volstrekt zinloos. De meeste mensen vergeten dat namelijk al snel weer. Kennis ontwikkelen en nieuwe dingen leren is toch vooral gebaat bij herhaling.