Vorige

Groene Stad centraal op Floriade Expo 2022

Tekst
Beeld
Floriade

Floriade Expo 2022 draait om het thema ‘Growing Green Cities’: hoe houden we steden leefbaar en gezond met groene oplossingen? Stichting De Groene Stad geeft samen met Floriade invulling aan dit thema door de meerwaarde van groen op honderden plekken op de Expo te laten zien. 

Het gedachtegoed van de ‘Groene Stad’ werd in 2002 geleden gelanceerd tijdens de Floriade in de Haarlemmermeer. Nu, exact 20 jaar later, is het gedachtegoed uitgewerkt bij Floriade Expo 2022 om de impact van groen te laten zien. 

Aan de randen van de Expo staan informatiekiosken die elk ingaan op een specifieke meerwaarde van groen in de stedelijke omgeving.

Panorama Nederland

Tijdens de Expo kunnen bezoekers op kavel 1 een kijkje nemen bij Panorama Nederland. Dit is een 150 meter lang panorama dat een toekomstperspectief voor de inrichting van Nederland laat zien. Hier ontdekken bezoekers hoe de grote maatschappelijke vraagstukken van nu de sleutel kunnen zijn voor structurele verbeteringen in de toekomst.

Het Panorama is in 2018 gepresenteerd door het College van Rijksadviseurs. Het College adviseert de Rijksoverheid over ruimtelijke kwaliteit en actuele maatschappelijke, ruimtelijke uitdagingen. Urgente thema’s zoals mobiliteit, verstedelijking, de energietransitie, klimaatadaptatie en de transitie van cultuurlandschappen, zijn in het Panorama verwerkt.

Meerwaarde groen

Aan de randen van de Expo staan informatiekiosken die elk ingaan op een specifieke meerwaarde van groen in de stedelijke omgeving. De kubusvormige bouwwerken zijn drie tot vier meter hoog, breed en diep en zijn duidelijk herkenbaar aan de houten constructies. Informatieve bebording informeert over de meerwaarde van groen op vlakken als temperatuur, voedselvoorziening, biodiversiteit en vastgoedwaarde.

Verdeeld over het Floriade-park staan daarnaast circa 40 borden met allerlei kennis en weetjes over groen in de stad. Denk aan wetenswaardigheden en tips over natuurinclusief ontwerpen en bouwen, natuur in de stad en over bestaand groen behouden.

Alle beplanting op de Floriade, zoals deze Anemone hybrida ‘Serenada’, is op alfabetische volgorde gerangschikt en voorzien van informatie, bijvoorbeeld over bijzondere combinaties voor in de border.

Bijzondere combinaties

Daarnaast staan er borden bij circa 70 borders die deel uitmaken van het Arboretum van Floriade. Op de borden bij de borders staan bijzondere combinaties van heesters, vaste planten en bloembollen benoemd en beschreven. Ook zijn er op 750 boomsoorten te vinden. Informatie hierover kunnen bezoekers vinden door middel van boometiketten die bij de bomen zijn geplaatst.

Op de etiketten zijn de naam van de boom, de bijdrage die de boom levert aan groene steden (fijnstofafvang, CO2-vastlegging of als leverancier voor stuifmeel of nectar) en een QR-code terug te vinden. De QR-code kan gescand worden om een kijkje te nemen in de bomendatabase van Floriade en zo nog meer informatie te vinden over de desbetreffende boom.

Floriade Expo 2022 opent op 14 april de poorten voor het publiek. De wereldtuinbouwtentoonstelling is tot en met 9 oktober geopend.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster