Vorige

ACM: Ketenafspraak duurzame productie mogelijk

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de ‘Leidraad samenwerking landbouwers’ gemaakt, die zegt dat boeren en tuinders bij duurzame productie op verschillende manieren met elkaar mogen samenwerken zonder de concurrentieregels te overtreden.

De Leidraad is voor boeren en telers de eerste stap om mogelijke samenwerking te onderzoeken. Boeren en telers, verwerkers, groothandelaren en supermarkten kunnen op grond van recente regels meer afspraken maken over productie én verkoop van duurzame producten. Samenwerking tussen landbouwers en telers én samenwerking in de keten van boer tot bord op het gebied van duurzaamheid is een stimulans voor de noodzakelijke veranderingen in de landbouwsector.

Door de samenwerking tussen boeren en telers kunnen ze hun onderhandelingspositie richting verwerkers, groothandels of supermarkten versterken. In Europa zijn er voor de landbouwsector belangrijke uitzonderingen op de concurrentieregels waardoor er meer samengewerkt kan worden in vergelijking met andere sectoren, in het bijzonder op het gebied van duurzaamheid.

Voorwaarden

Boeren en telers of partijen in de keten die gaan samenwerken om duurzame doelen te halen, moeten wel aantonen dat de afspraken noodzakelijk zijn om het duurzame doel te halen. Een andere belangrijke voorwaarde is dat de samenwerking leidt tot een hogere duurzaamheidsnorm dan wettelijk is voorgeschreven. De afspraken mogen ook leiden tot een gezamenlijke verkoopprijs of productieafspraken. 

De Europese regels maken het mogelijk dat landbouwers ook zonder duurzaamheidsdoel, vergaand kunnen samenwerken bij productie en verkoop van landbouwproducten. Dat kan bijvoorbeeld in een producentenorganisatie of via brancheorganisaties.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster