Vorige

Vijf winnaars Bomen Top 50 bekend

Beeld
Terra Nostra

De Kasteelheer in Oirschot, de Lulboom in Megen, de oudste particuliere eik van Arnhem, de St. Jozef Plataan in Schiedam en de Veilige Geluksbrenger in Eefde. Dit zijn de vijf bomen die een leven lang verzorging krijgen van de Nationale Bomenbank als winnaar van de Nationale Bomen Top 50.

De Nationale Bomen Top 50 is een wedstrijd om het 50-jarig jubileum van de Nationale Bomenbank luister bij te zetten. Het bedrijf wil met deze actie aandacht vragen voor het belang van monumentale bomen in steden en dorpen.

Voor de Nationale Bomen Top 50 kon iedereen zijn of haar bijzondere boom nomineren. Het liefst een boom met een persoonlijke betekenis. „Bomen leveren niet alleen technische diensten en vormen een biotoop voor flora en fauna, bomen zijn ook verbonden met mensen en vertellen verhalen. Verhalen die inspireren en die we graag willen ontdekken”, zo verklaart de speciale website de achtergrond van de actie.

Jury Bomen Top 50

De jury bestond uit ecologisch ingenieur Nadina Galle, boswachter Hanne Tersmette-Strijland, mede-oprichter van NL Greenlabel Lodewijk Hoekstra, journalist Wim Eikelboom en directeur van Terra Nostra Henry Kuppen. Deze jury heeft nu vijf bomen geselecteerd. De Nationale Bomenbank gaat deze bomen adopteren. Terra Nostra maakt een beheerplan voor de bomen en Nationale Bomenbank gaat de zorg voor de bomen levenslang op zich nemen.

De kasteelheer in Oirschot

Bomen top 50
Het is een prachtbeuk. Waarom? Massief, en extreem laag vertakt. Hoe komt dat? De Montfortanen hebben diverse bomen geplant rond het klooster met één eis: niks meer aan doen. De natuur moet verder haar gang gaan. En dat is gebeurd. Een zeldzaam mooie beuk als resultaat.

Lulboom van Megen

Bomen Top 50
In 1937 trouwde Prinses Juliana met Prins Bernhard. Ter gelegenheid daarvan is in het stadje Megen een koningslinde geplaatst op een markante plek, net aan de buitenkant van de historische kern. Door de jaren heen is het een ontmoetingsplek geworden voor jong en oud. Gezeten op het bankje vlakbij de boom hebben al vele Megenaren genoten van het uitzicht en natuurlijk een praatje gemaakt. Daar is de naam ’Lulboom’ ontstaan.

De oudste particuliere eik van Arnhem

Een mooie gezonde eik op twee particuliere percelen van eigenaren die de boom op basis van anciënniteit met eerbied behandelen. De boom is tussen 1800-1850 geplant langs een zandweg die de hoger gelegen Veluwe verbond met de lager gelegen Rijn. Rond 1930 is het gebied bebouwd. Ook de slag bij Arnhem in 1944 heeft de boom overleefd.

De St. Jozef Plataan

Deze St. Jozef Plataan heeft de inzender zo genoemd omdat hij staat bij de dependance van de St. Jozefschool. Zowel hij als zijn vader als zijn twee broers en zijn twee dochters gingen naar de St. Jozefschool. Alledrie de generaties liepen vier keer per dag langs deze mooie dikke Plataan met een geschatte leeftijd van 125 jaar.

De Veilige Geluksbrenger

De inzender vertelt: „Toen mijn grootouders het huis in 1933 kochten “moest hij weg” van familie en dat weigerden ze. Deze boom brengt geluk: in de oorlog werd hij gebruikt om een onderduikster te luchten! Ze kon boven rustig studeren! Toen wij onder de boom gingen wonen zei mijn grootmoeder: hij brengt geluk! en in elk geval is ons leven gelukkig verlopen. We genieten van zijn jonge blad, van zijn geurende bloesem, zoemend van de insecten en van zijn beschutting voor alle voorjaarsbloemen onder hem.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster