Vorige

Aandacht voor sortiment essen

Sinds 2010 is de essentaksterfte in Nederland. De schimmel Hymenoscyphus fraxineus (vals essenvlieskelkje) heeft in de loop der jaren al veel essen aangetast. Is het verstandig om door te gaan met het aanplanten van essen?

Fraxinus mandshurica is een bruikbare soort”, aldus dendroloog Jaap Smit. „Dit is alleen een es die nog heel slecht verkrijgbaar is. We roepen dan ook kwekers op om deze es te gaan zaaien. Door middel van zaaien wordt deze es vermeerderd.” Er zijn daarnaast nog een aantal geschikte cultivars van de Fraxinus excelsior, zoals Fraxinus excelsior ‘Geessink’ en Fraxinus excelsior ‘Eureka’. Van deze essen wordt gezegd dat ze minder vatbaar zijn.”

Smit denkt dat er in Nederland een toekomst is voor de es. Net als met de iep, waar de iepenziekte een rol speelt, denkt hij dat ook de es nooit helemaal uitsterft. „Net als bij de iep denk ik dat het verstandig is om een soort kruisingsprogramma op te zetten, waarbij het Aziatische bloed van bijvoorbeeld de Fraxinus mandshurica, moet worden ingekruist bij onze inheemse es. Op deze manier kun je proberen om resistentie tegen de essentaksterfte schimmel in te kruisen.”

Dendroloog Smit vertelt in een Q&A op Platform Groen of het verstandig is om door te gaan met het aanplanten van essen, wat bruikbare soorten zijn om aan te planten en hoe de toekomst van de es er in Nederland uit ziet.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster