Vorige

Aanlegsector Duitsland tevreden over marktverloop

Tekst
Beeld
Peter Bennink

Op de Duitse aanlegmarkt heerst een goede stemming over het nu, maar naar de toekomst wordt met zekere vrees gekeken. Een recente rondvraag van Bundesverband Garten-, Landschafts- und Sportplatzbau (BGL) onder haar leden laat zien dat er een stuk meer dan in de voorgaande peilingen een neergaande marktstemming wordt verwacht.

Van de ondervraagde bedrijven stelt niet minder dan 98% dat de vooruitzichten voor de sector voor het lopende boekjaar in ieder geval ‘bevredigend’ te noemen zijn. Dat is evenveel als in de voorjaarsrondvraag eerder dit jaar, en de voorjaarsenquête van 2021, die anderhalf jaar geleden afgenomen werd.

Net als dit voorjaar, hebben Duitse aanlegbedrijven een dusdanige mate werk dat voor nieuwe opdrachten gemiddeld zestien weken wachttijd staat. 62% van de ondervraagden zegt te ervaren dat de zaken voor het eigen bedrijf even goed lopen als dit voorjaar het geval was. Eén op de acht zegt dat het zelfs beter gaat dan zes maanden terug.

‘Niet achterover leunen’

„Toch is er geen reden om achterover te leunen,” waarschuwde BGL-voorzitter Lutze Von Wurmb al medio 2021 naar aanleiding van de toenmalige gunstige cijfers. Het einde van de virusuitbraak wil zeker niet zeggen dat daarmee alle problemen als sneeuw voor de zon weggaan. „Corona verdwijnt dan wel, maar de klimaatverandering blijft,” waarschuwt hij.

Daarbovenop is de situatie in de wereld een stuk onzekerder geworden. „Voor het lopende jaar kunnen we blij zijn met de toegenomen vraag”, zegt Von Wurmb naar aanleiding van de laatste cijfers. „De BGL-leden zijn doorgaans financieel gezonde bedrijven, maar toch zal ook onze branche door de gevolgen van economische neergang en recessie geraakt worden.”

Minder voldoendes

Dat lijken de ondervraagde bij BGL aangesloten ondernemers zich eveneens te realiseren. 99% van de leden van de brancheorganisatie voor de aanlegsector gaf in 2021 nog een voldoende rapportcijfer voor de actuele marktsituatie. Dit jaar is dat nog 96%. De verwachting van de komende vijf jaar krijgt van 71% van de BGL-leden een voldoende.

Waar twaalf maanden terug 6% van de deelnemers aan het onderzoek de verwachting had dat de marktstemming in de daarop volgende zes maanden slechter zou zijn, verwacht nu 39% van de respondenten een neergaande markt in het half jaar dat volgt.

‘Branche biedt oplossing’

Von Wurmb benadrukt dat klimaatadaptatie en biodiversiteit blijvend hoog op de bestuurlijke agenda’s staat. „Onze branche biedt hier oplossingen voor: groene gevels en zonnedaken, klimaatbestendige beplantingsconcepten, waterbeheer, maar ook klimaatneutrale, of zelfs klimaatpositieve, groenconcepten, voor zowel publieke als commerciële opdrachtgevers.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster