Vorige

Aantal eikenprocessievlinders 65% lager dan vorig jaar

Beeld
Peter Bennink

In de afgelopen maanden werden in zo’n 2200 feromoonvallen gemiddeld 8,5 eikenprocessievlinders per val gevangen. Een afname van 65% ten opzichte van 2021. Dat meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups vandaag.

De gemiddelde vangst per val in Nederland is uitgekomen op het niveau van 2013 en is daarmee voor het vierde jaar op rij aan het dalen. De plaagdruk bereikt nu volgens het Kenniscentrum het niveau van aanvaardbare overlast. Net als vorig jaar hadden de noordelijke provincies de hoogste vlinderaantallen maar was daar ook de afname was in de noordelijke provincies het grootst.

eikenprocessievlinders
Gemiddeld aantal eikenprocessievlinders per val in 2022 per provincie en landelijk (Bron: Guus Hellingman)

Plaagdruk

Het aantal bomen met nesten is een indicatie voor de plaagdruk van de eikenprocessierups. Uit een inventarisatie van ruim 160 duizend eiken bleek dat in 11% van de bomen eikenprocessierupsen zaten. Van de bomen die niet preventief bespoten zijn, bevatte 13% eikenprocessierupsen. Dat is een afname van 18% ten opzichte van 2021. In 5% van de preventief bespoten bomen werden eikenprocessierupsen aangetroffen.

Verklaring voor afname eikenprocessievlinders

Het Kenniscentrum Eikenprocessierups noemt een aantal factoren die de afname van het aantal eikenprocessievlinders kunnen verklaren:

  • De omstandigheden voor preventieve bespuitingen in het voorjaar waren gunstig. Daardoor nam het aantal rupsen af.
  • Veel nesten zijn tijdig, voor het uitvliegen van de vlinders, verwijderd. Het op tijd weghalen van de nesten leidt volgens het Kenniscentrum tot vijf keer minder rupsen in het daaropvolgende jaar.
  • Ook in 2022 hebben, ondanks de gunstige omstandigheden, eikenprocessierupsen hun cyclus niet voltooid. Ze zijn als rups de grond in gekropen. Er is een kans dat deze rupsen volgend jaar eind mei/begin juni alsnog uit de grond komen om hun cyclus af te maken. Om de ontwikkeling van deze grondnesten te volgen zijn verzamelde grondnesten in kooien geplaatst om de uitkomst te bewaken.
  • Er zijn dit jaar nog veel nesten waarvan de vlinders nog niet zijn uitgekomen. De nesten zijn dikker gesponnen dan anders en goed verankerd aan de bomen met nauwelijks uitvlieggaten. Het is nog onduidelijk of en wanneer deze vlinders zullen uitvliegen.
  • Daar waar al enige jaren veel geïnvesteerd wordt in bevordering van natuurlijke bestrijding zien we een toename van predatie door vogels en roofinsecten. Ook parasitering door sluipwespen en sluipvliegen neemt toe waardoor de plaagdruk beheersbaar blijft.

Klik hier om meer te lezen over de eikenprocessierups.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster