In alle provincies is het aantal eikenprocessievlinders afgelopen jaar sterk afgenomen, meldt het Kennisplatform Processierups. In de bijna 2.300 feromoonvallen werden er gemiddeld 5,3 per val aangetroffen. De plaagdruk was dit jaar aanzienlijk lager dan vorig jaar en het kennisplatform verwacht ook voor volgend jaar weer een lage plaagdruk.
De ervaren plaagdruk was ook lager dan voorgaande jaren, omdat de aanwezigheid van de eikenprocessierupsen voor veel mensen onopgemerkt is gebleven, schrijft Nature Today. De meeste nesten zaten dit jaar hoog in de bomen en gaven geen overlast. Gemiddeld genomen regende het in juni 2024 meer, en was het vrij koel in vergelijking met voorgaande jaren. Hierdoor gingen mensen minder vaak naar buiten om te recreëren en liepen ze geen risico om in contact te komen met de brandharen.
Niet laten verslappen
Volgens het Kennisplatform Processierups mag de afnemende plaagdruk geen aanleiding zijn om de aandacht voor de eikenprocessierups te laten verslappen. „Opkomende lokale ‘hotspots’ kunnen overlast veroorzaken, ook omdat rupsen in grondnesten opeens tevoorschijn kunnen komen. We raden aan om de gelden, die mogelijk vrijkomen vanwege lagere kosten van bespuitingen of het ruimen van nesten, te besteden aan preventieve maatregelen. Denk aan het verder verbeteren van de biodiversiteit, mede met het oog op het stimuleren van natuurlijke vijanden. Met monitoring met feromoonvallen kan ook de aanwezigheid van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups worden gevolgd.”
Grotere rupsen en vlinders
Ondanks dat het aantal rupsen en vlinders laag was, waren de voedselomstandigheden van de rupsen dit jaar goed. Dit vertaalde zich in grotere en gezondere vlinders, blijkt blijkt uit meting van de rupsen en de vlinders. Van zo’n 350 vlinders is de spanwijdte bepaald. Voor vlinders in twintig gemeenten is de spanwijdte ook in 2021 bepaald. De vlinders bleken dit jaar gemiddeld 12% groter.