Vorige

Aantal kinderen dat nooit buiten speelt gestegen naar 17%

Beeld
Jantje Beton

Het percentage kinderen dat nooit buiten speelt, is gestegen naar 17%. Dat blijkt uit onderzoek door Kantar Public in opdracht van Jantje Beton. Het onderzoek ‘Buitenspelen 2022’ werd gepresenteerd op woensdag 8 juni, Nationale Buitenspeeldag.

Dave Ensberg-Kleijkers, directeur-bestuurder van Jantje Beton: „Vier op de tien kinderen spelen niet eens één uur per dag buiten. Dat is een verdubbeling in vier jaar tijd. Daarnaast is het percentage van kinderen dat nooit buiten speelt, gestegen naar 17%, een verdubbeling in vier jaar tijd. De Nationale Buitenspeeldag blijft dus van groot belang!”

Lichte stijging

Uit het onderzoek blijkt dat er sprake is van een lichte stijging van het aantal speelmomenten en van de speelduur. Maar nog steeds speelt een op de zes kinderen nooit buiten. Terwijl veel kinderen aangeven graag meer buiten te willen spelen.

Gevraagd naar de favoriete speellocatie staat bovenaan een grote speeltuin (met toezicht), gevolgd door natuur of bos, schoolplein, tuin en grasveld. Iets minder populair zijn sportveldjes, parkjes,
kleine speelplekken (met speeltoestellen), stoep dichtbij huis, skatebaan en hangplek.

Alarmerend

Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU Amsterdam, is ambassadeur van Jantje Beton. „Bewegen is voor kinderen geen normaal onderdeel van de dag meer. Dat is alarmerend, om meerdere redenen. Als we kinderen nu niet meer aan het buitenspelen krijgen, gaan we hele generaties opzadelen met mentale en fysieke problemen die direct of indirect te maken met het gebrek aan dagelijkse lichamelijke inspanningen van tenminste één uur. Zorg er dus voor dat onze kinderen weer buiten gaan spelen!”

Buitenspeeldag

Na twee jaar afwezigheid door corona was er dit jaar eindelijk weer een officiële Buitenspeeldag. In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vond de opening plaats. Hier verbraken honderden kinderen het record voor langste hinkelbaan van Nederland.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster