Vorige

Aftrap Nationale bloembollenweekend in Culemborg

Beeld
Shutterstock

Vrijdag 6 oktober vindt in Culemborg de aftrap van het Nationale Bloembollenweekend plaats. Presentatrice Lisa Wade, bekend van Vroege Vogels en het Klokhuis, plant samen met wethouder Daphne Bijvoet en kinderen van de Culemborgse kinderraad bloembollen in het centrum van de stad.

Landschapsarchitect Ada Wille is initiatiefnemer van de bloembollencampagne, samen met Stichting Steenbreek, The Pollinators en Bee Foundation. Aanleiding is de enorme afname van insecten in de afgelopen jaren. „In het vroege voorjaar is het tegenwoordig eerder warm. Boven de 15 graden worden de insecten wakker en bijen en hommels gaan vliegen. Doordat er dan onvoldoende nectar en stuifmeel is, raken ze uitgeput en gaan ze vaak dood.”

Vroege bollen

Met het planten van voorjaarsbollen krijgen hommels en bijen in de lente voldoende voedsel. Vooral vroege bollen zijn belangrijk voor bestuivers. Soorten zoals blauwe druif, sneeuwklokje en krokus helpen de bijen en hommels door de moeilijk periode in het voorjaar heen.

Wille: „We willen met deze campagne iedereen bewust maken van de noodzaak. Bijen en hommels zijn essentieel voor het ecosysteem. Ik heb het idee dat de noodzaak van het vroeg planten van voorjaarsbollen nog niet zo op het netvlies staat, ook niet van de professionals, zoals de hoveniers.”

Stimuleren biodiversiteit

Wethouder Daphne Bijvoet: „Het is een eer dat het Nationale Bloembollenweekend in onze mooie stad wordt ingeluid. Uiteraard werken we hier als stad graag aan mee om dit landelijk onder de aandacht te brengen. Voor ons als gemeente is het stimuleren van biodiversiteit ontzettend belangrijk. Op steeds meer plekken maakt steen plaats voor groen.”

Biologisch

Het is wel de bedoeling dat mensen biologische bollen kopen en planten. Deze zijn vrij van chemische middelen die giftig zijn voor insecten. „Koop liever wat minder, maar wel biologische bloembollen”, aldus Ada Wille.

Het Nationale Bloembollenweekend loopt gelijk op met de campagne ‘Plant je mee’ waarin het najaar als ideaal plantseizoen wordt gepromoot. Onder meer het planten van voorjaarsbloembollen in deze periode wordt aanbevolen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster