Vorige

Alkmaar en Stadswerk 072 genomineerd voor Green Cities Europe Award

Beeld
Green Cities Europe

Alkmaar gaat Nederland vertegenwoordigen bij de Green Cities Europe Award. Samen met Stadswerk 072 is de gemeente genomineerd voor de internationale groencompetitie. De winnaar wordt bekengemaakt op 8 december in Parijs, tijdens de Victooires du Paysage 2022.

Volgens de jury kan Alkmaar andere Europese steden inspireren met haar werkwijze waarmee het in drie jaar tijd 30.000 m2 groen heeft toegevoegd, zonder lange procedures en hoge budgetten. „Geen ingewikkelde procedures, maar kleine eenvoudige stappen. Dit project heeft meerdere positieve effecten. Sociale aspecten door in bestaande wijken het groen te verbeteren met een groot positief effect op haar bewoners. Vele kleine groene ‘stapstenen’ in een stad verhogen de biodiversiteit veel meer dan op één plek veel groen. Een uitgebreid planten- en bomengebruik draagt daaraan bij. Dit is een plan dat de stad in zijn geheel zal vergroenen,” zo staat in het juryrapport.

Voor op schema

Wethouder Groen in de stad Ad Jongenelen is opgetogen over de nominatie. „Stadswerk072 vergroent, in opdracht van gemeente Alkmaar, sinds 2020 een hele serie locaties in de stad. Deze locaties bij elkaar opgeteld moeten ervoor zorgen dat Alkmaar er in zeven jaar 50.000m2 groen bij heeft. En met al 30.000 m2 aangelegd groen in drie jaar tijd lopen we ruim voor op schema. De Award is een extra stimulans om de ingeslagen weg voort te zetten.”

Quick wins

Paul Weidema is senior projectleider bij Stadswerk072. Hij reageert licht verbaasd: „Door oog te hebben voor allerlei ‘quick wins’, gebruik te maken van ‘pocket squares’ en korte lijnen te houden, zijn er veel mogelijkheden om in korte tijd te vergroenen. Deze werkwijze is voor ons normaal en zetten we al langere tijd in. Maar in gesprek met andere gemeenten en dankzij deze award, realiseren we ons dat het niet vanzelfsprekend is.”

Vergroenen stimuleren

De Award is een initiatief om het vergroenen van de leefomgeving te stimuleren. Green Cities Europe is een platform dat wil inspireren door innovatieve ideeën, informatie op basis van wetenschappelijk onderzoek en technische expertise aan te bieden. De activiteiten van dit platform richten zich op vijf thema’s: gezondheid, klimaat, economie, biodiversiteit en sociale cohesie.

PlatformGroen

De afgelopen editie van Green Cities Europe Award is gewonnen door het Franse Jardin Extraordinaire in Nantes. Tuin en Landschap nam er afgelopen zomer een kijkje. Lees de reportage in Tuin en Landschap 16/17 via PlatformGroen (met inlog).

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster