Na Beringen in België (2020) en Nantes in Frankrijk (2021) wint Alkmaar de Green Cities Europe Award 2022 met zijn inspirerende programma ‘Greening & Biodiversity’. De winnaar werd bekend gemaakt tijdens de Victoires du paysage op 8 december in Parijs.
De Nederlandse nominatie is dit jaar geen park, of woonwijk, maar meer een werkwijze. Alkmaar is een prachtig voorbeeld van hoe een gemeente zelf de ‘quick wins’ pakt in het vergroenen van de stad. „Geen ingewikkelde procedures, maar kleine eenvoudige stappen. Dit project heeft meerdere positieve effecten. Sociale aspecten door in bestaande wijken het groen te verbeteren met een groot positief effect op haar bewoners. Vele kleine groene ‘stapstenen’ in een stad verhogen de biodiversiteit veel meer dan op één plek veel groen. Een uitgebreid planten- en bomengebruik draagt daaraan bij. Dit is een plan dat de stad in zijn geheel zal vergroenen”, zo staat in het juryrapport.
Buurtbewoners betrokken
Alkmaar wil in zeven jaar tijd 50.000 m² groen aanleggen. Een kans die Stadswerk072, de organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van Alkmaar, met beide handen heeft aangegrepen. De eerste stap was het inventariseren van alle verharde ruimtes die kunnen profiteren van een snelle transformatie: pleintjes, parkeerplaatsen en rotondes. Deze bestrate en levenloze plekken worden zo veel mogelijk ontdaan van de verharding om de bodem weer doorlatend te maken.
Belangrijk is ook dat bij alle projecten de buurtbewoners actief bij de planning worden betrokken. Last but not least moet de plantenkeuze gericht zijn op biodiversiteit, met een grote verscheidenheid aan bomen, besdragende heesters, wilde bloemen, bloeiende bollen en vaste planten.
Groen geen kostenpost
Tijdens de uitreiking bedankte Henk Raaijmakers, voorzitter van ENA, de jury en de organisatie. Daarbij lichtte hij kort het belang van goede groenvoorziening in de stad toe: „Groene gebieden zijn geen kostenpost maar winst. Ze zorgen voor meer biodiversiteit, verminderen hittestress, verminderen het effect van klimaatverandering en brengen betere prijzen voor onroerend goed, maar vooral zorgt het voor meer sociale cohesie, een betere gezondheid en een hoger welzijn.”