Alsemambrosia verspreidt zich steeds verder in Nederland. In 2022 was 60% van alle meldingen afkomstig uit particuliere tuinen. Alsemambrosia verlengt door zijn late bloei het hooikoortsseizoen met twee maanden. Wetenschappers roepen daarom op om de plant uit tuinen te verwijderen.
Alsemambrosia is een exoot en al een aantal jaar bezig aan een opmars in Nederland. Tijdens de bloei – vanaf augustus tot en met oktober – komen grote hoeveelheden pollen vrij. Dit pollen is sterk allergeen en veroorzaakt hooikoortsklachten. Jaarlijks is er daarom een oproep om plekken waar Alsemambrosia groeit, te melden via apps als Obsidentify en de VERA-app.
Toename aantal meldingen
De laatste zeven jaar is er weer een toename te zien van het aantal meldingen van de plant, ook op nieuwe plekken. Deze meldingen worden doorgegeven aan beheerders van het betreffende terrein. Dit helpt om de wilde exemplaren in toom te houden. Een groot deel van de planten staat echter niet op beheerde terreinen maar in particuliere tuinen.
Particuliere tuinen
In 2022 was maar liefst 60% van de meldingen afkomstig van particuliere tuinen. Deze tuinen worden in de jaarlijkse meldingen van de waarnemingen bij beheerders niet meegenomen, waardoor Alsemambrosia hier soms blijft staan en zich vanuit de tuin alsnog kan verspreiden in het wild.
Diverse partijen waaronder Floron, LUMC, NVWA en Wageningen University & Research roepen tuinbezitters op om Alsemambrosia te verwijderen. Gebruik daarbij wel een goede determinatiesleutel, aangezien de plant veel lijkt op enkele inheemse plantensoorten. Gooi de plant weg in het restafval en niet in de GFT-bak, om verdere verspreiding te voorkomen.