Amsterdam breidt het beschermde groen in de stad uit naar ongeveer 72 km2. Dat is een derde van het totale oppervlak van Amsterdam. Door deze uitbreiding ontstaat een aaneengesloten netwerk van groen dat wordt beschermd tegen bebouwing en verharding.
De Amsterdamse Hoofdgroenstructuur bestaat nu 25 jaar. Als een gebied is opgenomen in de Hoofdgroenstructuur, zijn woningbouw of andere vormen van verharding niet toegestaan. Een speciale adviescommissie beoordeelt daarom alle plannen in en om de beschermde groengebieden.
Verschillende soorten groen
De Hoofdgroenstructuur kent verschillende soorten groen zoals een stadspark, een natuurpark, een tuinpark en een gedenkpark. Per groensoort zijn weer andere voorzieningen toegestaan. Zo kan een stadspark ruimte bieden aan voorzieningen voor sporten en spelen, terwijl het in een natuurpark vooral draait om de natuur en stilte.
Niet al het groen in Amsterdam valt onder de Hoofdgroenstructuur. Het gaat om groen dat niet alleen voor de wijk belangrijk is, maar voor de hele stad. Geveltuintjes vallen dus niet onder de Hoofdgroenstructuur, maar de grotere parken en belangrijke kleine groene plekken, zoals het Wertheimpark en het Wachterliedplantsoen, wel.
Stadsnatuur toegevoegd
Dat geldt ook voor groengebieden die belangrijk zijn voor een klimaatbestendige stad of voor de gezondheid van Amsterdammers. Voor het eerst is nu ook stadsnatuur toegevoegd aan de Hoofdgroenstructuur. In stadsnatuurgebieden zoals het Vliegenbos, de Bretten of de Koeweide in het Vondelpark, staan het leefgebied van dieren en planten en behoud en ontwikkeling van de natuur centraal.