Vorige

Amsterdam breidt beschermde groengebieden uit

Beeld
Shutterstock

Amsterdam breidt het beschermde groen in de stad uit naar ongeveer 72 km2. Dat is een derde van het totale oppervlak van Amsterdam. Door deze uitbreiding ontstaat een aaneengesloten netwerk van groen dat wordt beschermd tegen bebouwing en verharding.

De Amsterdamse Hoofdgroenstructuur bestaat nu 25 jaar. Als een gebied is opgenomen in de Hoofdgroenstructuur, zijn woningbouw of andere vormen van verharding niet toegestaan. Een speciale adviescommissie beoordeelt daarom alle plannen in en om de beschermde groengebieden.

Verschillende soorten groen

De Hoofdgroenstructuur kent verschillende soorten groen zoals een stadspark, een natuurpark, een tuinpark en een gedenkpark. Per groensoort zijn weer andere voorzieningen toegestaan. Zo kan een stadspark ruimte bieden aan voorzieningen voor sporten en spelen, terwijl het in een natuurpark vooral draait om de natuur en stilte.

Niet al het groen in Amsterdam valt onder de Hoofdgroenstructuur. Het gaat om groen dat niet alleen voor de wijk belangrijk is, maar voor de hele stad. Geveltuintjes vallen dus niet onder de Hoofdgroenstructuur, maar de grotere parken en belangrijke kleine groene plekken, zoals het Wertheimpark en het Wachterliedplantsoen, wel.

Stadsnatuur toegevoegd

Dat geldt ook voor groengebieden die belangrijk zijn voor een klimaatbestendige stad of voor de gezondheid van Amsterdammers. Voor het eerst is nu ook stadsnatuur toegevoegd aan de Hoofdgroenstructuur. In stadsnatuurgebieden zoals het Vliegenbos, de Bretten of de Koeweide in het Vondelpark, staan het leefgebied van dieren en planten en behoud en ontwikkeling van de natuur centraal.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster