Vorige

Amsterdam UMC zoekt vrijwilligers voor test lyme-vaccin

Tekst

Het Amsterdam Universitair Medisch Centrum roept mensen die in het groen werken op om mee te doen aan de test van een vaccin tegen de ziekte van Lyme. Het streven is om na de zomer de eerste vrijwilligers te vaccineren.

Jaarlijks lopen 1,5 miljoen mensen een tekenbeet op. Hiervan krijgen zo’n 27.000 mensen de ziekte van Lyme. Enkele duizenden houden langdurige, chronische klachten die tot allerlei lichamelijke beperkingen kunnen leiden.

Joppe Hovius is hoogleraar bij het Amsterdam UMC Multidisciplinair Lymeziektecentrum. „We gaan onderzoeken of een vaccin lymeziekte kan voorkomen. Het is belangrijk dat er nieuwe en veilige methoden komen om lymeziekte te voorkomen. Het aantal tekenbeten neemt ieder jaar toe en lymeziekte komt vaker voor vergeleken met twintig jaar geleden.”

Grootschalig onderzoek

Al eerder zijn studies gedaan om de veiligheid en juiste dosering van een vaccin bij mensen te onderzoeken. Binnenkort start het grootschalige lyme-vaccinatie onderzoek om de werkzaamheid van het vaccin te testen. In Nederland is Hovius samen met UMC Utrecht de coördinator van het onderzoek. „Het ontwikkelde vaccin is gericht tegen verschillende soorten lymebacteriën die zowel in de Verenigde Staten als in Europa voorkomen.”

Voor het onderzoek is het team van het Lymeziekte Onderzoek op zoek naar mensen die regelmatig in het groen komen of tekenbeten hebben. Aanmelden voor het onderzoek kan via vaccinatiestudie.nl/onderzoeken/lymeziekte.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster