Vorige

Analyse jaarrekeningen gemeenten toont structurele financiële problemen

Tekst
Beeld
Shutterstock

Gemeenten kampen vanaf 2026 met structurele financiële tekorten. Dat blijkt uit een analyse die BDO Advisory maakte naar aanleiding van een eerdere benchmark van gemeentelijke jaarrekeningen 2021. Deze nadere analyse in opdracht van de VNG bevestigt dit beeld.

In het rapport wordt op een aantal punten de financiële situatie van gemeenten geanalyseerd. Op twee belangrijke onderdelen komt een zorgwekkend beeld naar voren: zowel de structurele exploitatieruimte als de solvabiliteitsratio laten beide een dalende trend zien.

Voldoende buffers

De structurele exploitatieruimte laat zien of gemeenten voldoende middelen hebben om de eigen jaarlijkse lasten te dragen. De solvabiliteitsratio geeft aan of gemeenten voldoende buffers hebben om tegenvallers op te vangen. Met relatief kleine verschillen is deze dalende trend in het hele land en in alle provincies terug te zien.

Signaal

BDO ziet dit als een ‘signaal’ dat het niet de goede kant op gaat met betreffende gemeenten. De VNG waarschuwt al sinds het verschijnen van het coalitieakkoord in 2021 dat de aanpak van het rijk grote gevolgen gaat hebben voor de financiële positie van gemeenten.

Deze cijfers laten zien dat, als het kabinet niet snel met een structurele en adequate oplossing komt, investeringen op alle fronten gaan teruglopen. Ook op voor het kabinet belangrijke dossiers als woningbouw, energietransitie en klimaatadaptatie.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster