Vorige

André Kuipers opent nieuwe mediterrane tuin Hortus botanicus Leiden

Beeld
Hortus botanicus Leiden en Cornéline Lanooy

Met het planten van een vijg (Ficus carica) door ruimtevaarder André Kuipers op woensdag 22 mei is het officieel: de nieuwe klimaatbestendige mediterrane tuin van de Hortus botanicus Leiden is open. Wandelend langs olijfbomen en cipressen en omringd door de geur van lavendel en rozemarijn kunnen bezoekers zich in mediterrane sferen wanen.

Het doel is om de mediterrane tuin op termijn geen water te hoeven geven. Prefect Paul Keßler: „Wij willen bezoekers kennis laten maken met een duurzame, klimaatbestendige tuin, om hen zo te inspireren ook te kiezen voor waterbesparende beplanting.”

Onderdeel van de tuin is ook een wetenschappelijke collectie zonneroosjes (Cistus en aanverwante geslachten zoals Helianthemum en Halimium). Hoofd horticultuur Rogier van Vugt: „Als zonneroosjes eenmaal zijn aangeslagen in je tuin, hoef je ze nooit meer water te geven. Alsnog verschijnen er iedere dag nieuwe bloemen aan, vol met nieuw stuifmeel en nieuwe nectar. Dat is een walhalla voor bijen en andere insecten.’

Carnivorentuin in Hortus Amsterdam

Ook de Hortus botanicus Amsterdam heeft onlangs een nieuwe tuin geopend: een carnivorentuin. De collectie carnivoren- en moerasplanten bestaan voornamelijk uit Noord-Amerikaanse planten die in een ecologische context zijn aangeplant door collectiespecialist Sven Focke, hoofd Tuin & Collectie Reinout Havinga in samenwerking met Vosse Natuurlijke Tuinen.

Er groeien onder andere bekerplanten (Sarracenia, Darlingtonia), zonnedauw (Drosera), vetblad (Pinguicula), vliegenval (Dionea) en blaasjeskruid (Urtricularia). Daarbij zijn er ook verschillende soorten mossen (Sphagnum, Polytrichum) en spectaculaire moerasbloeiers te bewonderen, waaronder orchideeën. Er is veel aandacht besteed aan het habitat en de soortendiversiteit.

(De aanleg van) beide tuinen komt binnenkort uitgebreid aan bod in het vakblad Tuin+Landschap.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster