Vorige

Arnhem, Vlaardingen en Halderberge wippen de meeste tegels

Beeld
NK Tegelwippen

Bij de vierde editie van het NK Tegelwippen, die liep van maart tot en met oktober, zijn in totaal ruim 4,5 miljoen tegels verruild voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. De winnende gemeenten zijn Arnhem, Vlaardingen en Halderberge: zij wipten de meeste tegels per inwoner. De gemeente Arnhem (foto) verwijderde de meeste tegels (461.850), ruim 10% van het totaal aantal gewipte tegels, en wint daarmee de enige echte gouden tegel.

Wat in 2020 begon als tweestrijd tussen Amsterdam en Rotterdam, is uitgegroeid tot een landelijke competitie met 50% van alle Nederlandse gemeenten (173). Door initiatieven zoals buurtacties, tegeltaxi’s en ontelbaar veel (gevel)tuintransformaties zijn door bewoners en gemeenten tegels in recordtempo verwijderd. In totaal zijn 4.548.466 tegels gewipt, oftewel 413.000 m². Dat zijn zo’n 82 voetbalvelden aan groen erbij.

„Ook al is de wedstrijd nu afgelopen, wij blijven wippen”, zegt Thomas Melisse, wethouder Openbare Ruimte van de gemeente Halderberge. „Onze droom is dat alle straten, pleinen en tuinen zo zijn ingericht dat er een gezonde, comfortabele en toekomstbestendige leefomgeving ontstaat. Stenen weghalen en groen (veel) meer ruimte geven is een van de maatregelen om die droom te realiseren.”

In je eigen tuin

Het NK Tegelwippen is een initiatief van creatief bureau Frank Lee in samenwerking met collectief Dus Wat Gaan Wij Doen en wordt gesteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De competitie maakt deel uit van de campagne ‘Een Groener Nederland begint in je eigen tuin’.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster