Vorige

Assen groenste stad van Nederland, Bloemendaal opnieuw groenste dorp

Beeld
Shutterstock

Assen is de groenste stad van Nederland. Bijna 60% van het oppervlak bestaat er uit groen. Bloemendaal is opnieuw groenste dorp van Nederland. Dat is de uitkomst van de Groene Stad Challenge editie 2022.

Voor deze editie van de Groene Stad Challenge, een initiatief van Sweco, NL Greenlabel en Husqvarna, is het groen in 698 plaatsen en 4430 buurten in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat er nog en enorme groenpotentie binnen Nederland bestaat.

Zo kan 41 miljoen m2 aan parkeervakken worden vergroend. Ook is er ruimte voor het planten van 655.000 grote bomen of 3,9 miljoen kleine bomen. Verder is er ruim 186 miljoen m2 plat dak (zo’n 37.300 voetbalvelden) in de 123 deelnemende gemeenten dat zich leent voor vergroening.

Ruimte voor verbetering

Volgens Joeri Meliefste van Sweco neemt de aandacht voor groen in veel Nederlandse gemeenten toe, maar is er nog veel ruimte voor verbetering. Zo ligt er nog 9,4 miljoen m2 aan zinloze verhardingen in de deelnemende gemeenten. „Denk aan veel te brede stoepen en versteende hoeken en pleintjes.”

Assen scoort met een groenpercentage van bijna 60% ruim boven het landelijk gemiddelde van 44%. Een kleine 24% van dat groen in Assen bestaat uit bomen, tegen gemiddeld 16% voor de rest van Nederland. Van al het groen in Assen is 62% openbaar groen, wat neerkomt op 165 m2 per inwoner.

Meliefste: „Assen heeft bijzonder groene buurten. Zo hebben er maar liefst veertien een A-rating, de hoogste score. Dat is uitzonderlijk voor een stad.”

Drenthe groenste provincie

Terwijl Assen zich groenste stad mag noemen, blijkt Drenthe de groenste van de deelnemende provincies. Dat wil zeggen, de provincie met de groenste steden en dorpen.

Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel: „We zijn er trots op dat steeds meer provincies dit initiatief steunen. Zo ondersteunen Flevoland en Drenthe dit jaar voor het eerst onze challenge en we hopen dat dit ook de resterende provincies inspireert om zich volgend jaar aan te sluiten. We hebben in Nederland een grote vergroeningsopgave en met de inzichten die de challenge oplevert hopen wij de realisatie van groenambities van provincies, steden en dorpen te versnellen.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster