Vorige

Baakse Beek en vlindertuin de Zindering winnen Gelderse prijs

Beeld
Shutterstock

Landgoederenzone Baakse Beek en Vlindertuin de Zindering hebben beide de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit gewonnen. Baakse Beek won de juryprijs en de Zindering werd door het publiek uitverkoren. Beide projecten krijgen €10.000.

Dit maakte de jury medio december bekend. Landgoederenzone Baakse Beek in de gemeente Bronckhorst werd door de jury verkozen als beste project. Het agrarisch landgebruik moet zich in de Achterhoek aanpassen aan bodem en water. Daarvoor werken de landgoedeigenaren samen met onder meer Waterschap Rijn en IJssel en agrariërs. Ze zetten gebieden onder water om water op te slaan en planten klimaatbestendige vegetatie.

Gelderse prijs ruimtelijke kwaliteit
Kasteel Vorden aan de Baakse Beek. (Foto: Shutterstock)

Juryvoorzitter Walter Hamers, tevens voorzitter van het Gelders Genootschap, over de Baakse Beek: „Ze pakken niet alleen de droogte aan. Ze zorgen voor kwaliteit van het landschap langs de beek en 30 hectare mooie nieuwe natuur. Ze hebben aandacht voor het hele gebied én individuele kavels. Noodzaak en ruimtelijke kwaliteit gaan samen.”

Vlindertuin op parkeergarage

Vlindertuin de Zindering in Tiel werd door het publiek uitgekozen tot beste ruimtelijke project. Op een parkeergarage in het centrum van Tiel kwam op initiatief van bewoners een vlindertuin. Tuinontwerper en hovenier Edwin Barendrecht maakte een ontwerp waarin het gehele jaar door planten staan te schitteren. Zo hebben de vrijwilligers gezorgd voor meer biodiversiteit n in het stedelijk gebied. Daarnaast is de Zindering een prachtige ontmoetingsplek.

Vlindertuin de Zindering in Tiel.

De provincie Gelderland reikt de prijs voor ruimtelijke kwaliteit om het jaar uit. Dit jaar gebeurt dit voor de negende keer en het thema is ’De kunst van het kiezen’ met het oog op het verbeteren, verduurzamen en vergroten van de ruimtelijke kwaliteit van een gebied. Vijftien projecten waren genomineerd.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster