Vorige

Basisopleiding Zwemvijvers door VHG en Zone.college

Beeld
Peter Bennink

De VHG en Zone.college organiseren vanaf september 2022 de Basisopleiding Zwemvijvers. Dit maakten zij bekend tijdens een bijeenkomst van VHG Platform Natuurlijk Zwemwater op 16 juni in Haastrecht.

De vraag om een opleiding voor zwemvijverbouw kwam zo’n twee jaar geleden vanuit de bedrijven in het platform. VHG ontwikkelde de opleiding samen met Zone.college en AHA Leermiddelenbouwers. Ze bevroegen een aantal bedrijven uit het Platform over wat hun medewerkers zouden moeten weten en kunnen. Tijdens uitgebreide sessies hebben deze bedrijven veel van hun specialistische kennis ingebracht. Die informatie is gebundeld als e-learning.

Opleiding voor werkenden

De opleiding is bestemd voor werkenden met een gedegen hoveniersopleiding. De techniek die wordt geleerd gaat verder dan een gemiddelde mbo-opleiding. De opleiding is gemaakt op basis van de Duitse FLL-standaard voor zwemvijverbouw. Daarvan maken alle bij het platform aangesloten bedrijven gebruik maken. Aan de orde komen de zwemvijver, waterbiologie, techniek, waterkwaliteit, onderhoud en regels en vergunningen.

„We hebben goed opgeleide mensen nodig om de kwaliteit van de projecten te garanderen,” zegt Jeroen Zijlmans, beleidsadviseur Arbeidsmarkt en Onderwijs van VHG. „Kennis van de zwemvijvers zit bij de bedrijven en die hebben we voor deze opleiding echt uitgehoord. Ze hebben ook alle lesstof voor ons gecontroleerd. Geweldig die medewerking!” Wiljan Bruggeman, voorzitter van VHG Platform Natuurlijk Zwemwater haakt aan. „Mijlpalen van ons platform zijn de vertaling uit het Duits van de FLL-standaard en nu de nieuwe opleiding. Als platform zorgen we er zo voor dat iedereen een bepaalde basiskennis heeft en niet zomaar iets doet.” Klaas Jan Hofstra, directeur van Verhoeve groen, beaamt dat. „Kennis delen ligt soms nog gevoelig. Het is beter om dat wel te doen, want samen kunnen we het niveau omhoog brengen.”

Experts voor de klas

Aan het begin van de opleiding is er een oriëntatiedag waarbij enkele mooie zwemvijvers worden bezocht. Daarna zijn er vijf bijeenkomsten van 15.00 tot 20.00 uur. Daarbij komen de experts vanuit de bedrijven hun kennis en ervaringen delen. Deelnemers bereiden zich per keer thuis via e-learning zo’n twee uur voor op de bijeenkomsten. In de e-learning zijn toetsen opgenomen, zodat de deelnemers er zelf achter kunnen komen of ze de theorie snappen. De opleiding duurt in totaal drie tot vier maanden.

Aanmelden

De eerste groep van de Basisopleiding Zwemvijvers start op 8 september van dit jaar. Inschrijven is vanaf nu mogelijk via de website van VHG. Wie werkt bij een deelnemer van VHG Platform Natuurlijk Zwemwater krijgt voorrang. De kosten bedragen € 900,-. De locatie van de bijeenkomsten wordt vervolgens vastgesteld op basis van de woonplaatsen van de deelnemers.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster