Vorige

BBB omarmt 3-30-300 groennorm

Tekst
Beeld
BBB

De BoerBurgerBeweging (BBB) heeft in haar concept verkiezingsprogramma de bekende 3-30-300 groennorm van Cecil Konijnendijk opgenomen. Door het vergroenen van het landelijk en stedelijk gebied moet tevens de biodiversiteit worden verbeterd.

BBB schrijft in het verkiezingsprogramma dat de partij „zo veel als mogelijk de groennorm 3-30-300 wil bereiken. Oftewel:

  • 3: iedereen moet vanuit zijn woning minimaal 3 bomen kunnen zien.
  • 30: een minimale boom kroonbedekking welke zorgt voor schaduw in buurten van 30%
  • 300: iedereen zou op 300 meter wandelafstand van zijn woning een groene verblijfsplek of park moeten hebben.”

Parken en bomen

BBB voorziet dat met name in de Randstad steden verder zullen verdichten. Tegelijk vindt de partij het belangrijk dat er voldoende groen in de stad overblijft. „In de steden is behoefte aan rust en ruimte, stedelijk groen als parken en bomen moeten zo veel als mogelijk beschermd worden en goed onderhouden. Op het platteland behouden we de karakteristieke open polders en het coulissenlandschap.”

Zoals verwacht uiteraard veel aandacht voor de positie van de landbouw in het programma. „BBB staat voor de bescherming van onze landschappen, vanuit het verleden vormgegeven door landbouw en maakt zich hard voor een goede inpassing van landelijk wonen en werken, met respect voor natuur, en de agrariërs in de regio.”

Landbouw-inclusieve natuur

Natuur moet vooral dienstbaar zijn aan de mens. „Natuur moet samen kunnen gaan met passende andere functies, zoals recreatie en agrarische activiteiten wanneer we daar samen invulling aan geven, wij noemen dit landbouw-inclusieve natuur. Dit betekent dat het landschap past bij de landbouw en de landbouw het landschap mede onderhoudt.”

BBB zegt, daar waar mogelijk, het belang van het versterken van biodiversiteit te erkennen. Maar dit betekent niet dat er meer natuur bijkomt. „Er komen geen nieuwe ‘natuurgebieden’ meer bij in Nederland. Het vergroenen van het landelijk en stedelijk gebied, zorgt voor voldoende biodiversiteit zowel op het land als in de stad.”

Het verkiezingsprogramma is nog niet definitief. De leden van de BBB mogen zich er op 23 september nog over uitspreken.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster