Vorige

‘Begin lente maand vroeger dan normaal’

Beeld
Shutterstock

De temperaturen van de afgelopen weken zouden 50 jaar geleden normaal zijn voor begin april. Natuurkalender.nl meldt de eerste bloeiwaarnemingen van gewoon speenkruid, gele kornoelje, zwarte els en zelfs sleedoorn. In vergelijk met 50 jaar geleden begin de bloei gemiddeld een maand eerder.

De verandering in de bloeidatum wordt mooi geïllustreerd door de gele kornoelje, meldt bioloog Arnold van Vliet op Natuurkalender.nl. Vijftig jaar geleden openden de eerste kleine gele bloemetjes zich pas rond 13 maart. Deze eeuw ligt de eerste bloeiwaarneming op 18 februari. Dit jaar komt de mediaan (de datum in het jaar waarop de helft van alle eerste bloeiwaarnemingen is doorgegeven) waarschijnlijk nog weer een week vroeger te liggen, op 10 februari.

Hooikoortsklachten

Door de hoge temperatuur komen ook de sapstromen van bomen en struiken op gang. De afgelopen weken nam het aantal bloeiende struiken sterk toe. De elzenpollenconcentratie liep de afgelopen week al flink op bij de twee pollentelstations van Nederland, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Elkerliek ziekenhuis. En hoe hoger de pollenconcentratie, hoe meer mensen hooikoortsklachten ervaren en hoe heftiger die klachten zijn.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster